2016. február 1., hétfő

Milyen készségekre lesz szükség a munka világában néhány év múlva?

A World Economic Forum néhány hete jelentette meg Future of Jobs című tanulmányát, ami a jövő munkaerő-piaci trendjeit feszegeti. Több szempontból vizsgálja, mi várható 2020-ra a munka világában. Az én szemem azon a 10-es toplistán akadt meg, ami a szerintük leginkább szükséges képességeket sorolja fel:

  1. Komplex problémamegoldás
  2. Kritikus gondolkodás
  3. Kreativitás
  4. Emberek vezetése
  5. Együttműködés másokkal
  6. Érzelmi intelligencia
  7. Értékítélet és döntéshozatal
  8. Szolgálatkészség
  9. Tárgyalási képesség
  10. Kognitív rugalmasság



Végigtekintettem a listán abból a szempontból, hogy oktatási rendszerünk korábbi és jelenlegi működése (miszerint információk tömkelegét próbálják betölteni a fiatalok fejébe, többnyire frontális osztálymunka folyik, ellenvéleménynek nem sok teret adnak, a kreativitás és az érzelmi fejlesztés nulla hangsúlyt kap, minden feladat és mérés egyéni szintű, stb.) milyen mértékben szolgálja ennek a top 10 készségnek a fejlődését. Hát, nem sok átfedést véltem felfedezni.

A munka világát tekintve pedig arra hívom fel a kedves olvasó figyelmét, hogy érdemes a személyes fejlesztésünk megtervezésénél rápillantani a felsorolt tételekre. A világ erre tart, a hatása pedig előbb-utóbb hozzánk is elérkezik. Oké, nem minden munkakörben fogják ezt már öt év múlva érzékelni, de a teszkós pénztárosok se gondolták volna, hogy hat ember helyett egy is elég lesz az automata kasszák felügyeletére, és azt is láttuk már, hogyan dolgozik a kis lapos robot az Amazon raktárában. Az ember személyes közreműködését egyre inkább azok a feladatok fogják szükségessé tenni, amelyeknél a gondolkodásnak és a többi emberrel való kommunikációnak és együttműködésnek komolyabb jelentősége van. Sok helyen már ma is csak azért alkalmaznak embert robot helyett, mert az elvártnál hosszabb idő alatt térülne meg a befektetés. A technológia azonban évről évre egyre olcsóbb megoldásokat tesz lehetővé. Érdemes belegondolni, hogy egy olyan világban, ahol már most is képesek a gépek tanulni, milyen eséllyel indul az az ember, aki nem hajlandó ugyanerre...

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.