2012. február 2., csütörtök

Mindenkiből lehet jobb vezető

Születni kell vezetőnek, vagy lehet azzá válni? Hasonló kérdés, mint az, hogy a genetika vagy a neveltetés a meghatározó (nature or nurture). A tudomány és a tapasztalatok hegyekben termelték a bizonyítékot mindkettőre. A vezetésre visszatérve, nagy előny, ha valaki rátermett, de az még nem garancia arra, hogy készségeit bárki más javára fordítja, és sajnos kevesebben vannak igazán vezetőnek születettek, mint azok, akik ilyen feladatot vállalnak. Hiszek abban, hogy bármennyi tehetséget is kaptunk, ismereteink bővítésével, készségeink fejlesztésével és hozzáállásunk alakításával mindegyikünk válhat jobb vezetővé, mint ahol éppen tart. A tanulás mindenképp egy folyamat, ami minimum felerészben az egyéni motiváción múlik. Senkit sem lehet akarata ellenére alkalmasabbá tenni vezetői feladatokra.


Pont öt éve kezdtem el gondolkodni egy új vezetőképző "terméken". Sok minden járt a fejemben. Rengeteg vezetővel beszélgetve az volt a benyomásom, hogy a nemzetközi cégeknél széles körben elterjedt vezetői tréningek ellenére a menedzserek működése sok kívánnivalót hagy maga után. Valahogy az értékes képzések nem mennek át a gyakorlatba. Más cégeknél bőven vannak olyan, még kevésbé szerencsés vezetők, akik egyáltalán nem kaptak képzések formájában támogatást tevékenységükhöz. Pedig léteznek alapvető vezetési ismeretek, melyek terén nemzetközi színtéren jelentős egyetértés mutatkozik mind a gyakorló szakemberek, mind az akadémia köreiben. Az is látszott a nemzetközi szakirodalomból, hogy a tréningek hatékonysága jelentősen növelhető, ha képzéssorozatokban, azaz tanulási folyamatokban gondolkodunk, és coaching támogatást alkalmazunk az ismeretek beépülésének elősegítésére. Ez utóbbi állításokat több, nagy nevű nemzetközi cégnél megvalósított összehasonlító tanulmány támasztotta alá. Az is látszott már akkortájt, hogy a vállalatok egyre kevesebb képzési napra hajlandók benevezni munkatársaikat és vezetőiket. Bár egy-egy témára két nap jóval több gyakorlást tenne lehetővé, egynapos modulokban gondolkodtam alapesetben. És az is kihívást jelentett, hogy az egyéni coaching igen drága módszer egy főre jutó költséget tekintve, összehasonlítva egy-egy tréninggel. Középvezetői szinten relatíve kis hajlandóság mutatkozott alkalmazására. Sikerült viszont megtalálni a módját, hogy a coaching elem elfogadható költségszint mellett beilleszthető legyen a programokba.

Közben tett néhány kanyart az élet, és azóta vállalati kihelyezett képzések formájában valósultak meg a fenti logikával felépített 5-7 modulos, és az egyes cégek igényeire alakított Tudatos Vezetés programok. Néhány hónapja Dr. Tomka János azt a javaslatot tette, hogy tegyük elérhetővé a Tudatos Vezetés képzést nyitott formában is a KPMG-BME Akadémián a 2012. tavaszi félévben. A javaslatot örömmel elfogadtam. A márciusban induló, egyéni coachinggal kombinált, öt képzési modulból álló vezetői készségfejlesztő és ismeretszerző programról további információk találhatók ezen a linken.

4 megjegyzés:

  1. egyre több a reklám...több hasznosabb poszt kéne, mint régebben.

    VálaszTörlés
  2. :-D, végre van egy "inkább hagyd abba" bökés is....

    mást nem akarsz reklámozni? akkor egyensúly lenne, pl. könyveket ;-)

    VálaszTörlés
  3. Azért annyira nem viszem túlzásba szerintem :-)

    Néhányan már megkerestek hirdetési felület ügyben, de csak olyanokat reklámozok, amiben benne vagyok valahogy.

    Tamás

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.