2016. július 14., csütörtök

A vezetés is egyszerű. Igaz, nem könnyű.

Ma reggel láttam egy buddhista szerzetest, aki egy kb. másfél perces facebook videóban, baromi egyszerű és közérthető módon, laza és közvetlen stílusban mondja el, hogyan meditáljunk. Bár számos, tudományosan is igazolt előnyös hatása van a meditációnak, eddig a percig én se találtam rajta fogást. Ez a kis videó azonban kitisztította a homályt, valamint eszembe juttatta egyik első blogbejegyzésemet 2010-ből, Hoyle és Newman Simply a Good Manager című könyvéről. Attól még, hogy komplex rendszerekben élünk és maga az ember se egy könnyen kiismerhető élőlény, nem szükséges bonyolult módon közelíteni hozzá. Elég egy tucat alapelv vagy viselkedésmód, amit következetesen alkalmazunk, és azokkal lefedjük a vezetési tevékenységgel összefüggő esetek 80%-át. A fennmaradó 20%-nál persze kénytelenek vagyunk az eszünk, szívünk, intuícióink és lelkiismeretünk mixére alapozva kezelni a szituációt.


Már sokszor, sokféleképpen leírtam én is ezeket a gyakorlatokat, tényleg nem űrtudomány egyik se. Aki egy oldalban akarja elolvasni, az egy korábban a Figyelőben megjelent cikkem segítségével megteheti. Aki rászán egy fél délutánt, az a Bélás e-könyvemben megtalálja a lényeget. Az okosságok elfogyasztása azonban még csak félsiker. Se. A nagyobb kihívást a vezetőknek a gyakorlatba ültetés okozza. Pedig ez se komplikált: ki kell próbálni, és ha beválik, szokássá kell tenni. Mint a fogmosást. Akkor is megmosod, ha épp nincs kedved, elálmosodtál vagy sietsz valahova. Nem  sorolod a kifogásokat, hogy nincs időd, be vagy havazva, a főnököd se mossa a fogát, stb.

Évről évre egyre inkább meg vagyok arról győződve, hogy az apró, könnyen befogadható impulzusok formájában érkező segítségnek van a legnagyobb haszna, pláne ha akkor kapja az ember, amikor az pont aktuális számára. Ezt az irányzatot képviseli a Act2Manage mobilapplikáció is: gyorsan, egyszerűen inspirálja a gondolkodást és a cselekvést, amikor a vezetőnek szüksége van egy kis megerősítésre, vagy akár néhány új ötletre.

Persze nem mondom az emberek vezetése könnyű dolog lenne. De ha szokássá teszünk néhány alap dolgot, döbbenetesen egyszerűsödik a kép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.