2015. november 9., hétfő

Mi értelme van a tudatosságnak a vezetésben?

Azért elég gáz, hogy 5 év és 500 bejegyzés után kezdek el ezen elmélkedni, nem? Jobb később, mint soha. Hát nem elég, ha nyomatjuk, ahogy alapból jön? Nem jó, ha magunkat adjuk, őszintén, zsigerből?

A választ jobb helyen se keresgélhettem volna, mint a Józsi bácsi gondolatai a világról nevezetű blogon. Nézzük, mit jelent Józsi bácsi számára a tudatosság:


"A tudatosság számomra azt jelenti, hogy képes vagyok önmagamra, egy adott helyzetre kívülről – vagy felülről – rátekinteni" (…) "El tudom fogadni azt a helyzetet és végeredményt, ami a múltbéli gondolatok, cselekedetek – vagy akár csak a sors – következménye a jelenben." (…) "Olyan, amilyenné tettük, közösen, vagy tettem én, vagy a sors." (…) "Amit érzel és tapasztalsz, az van, és a saját életedben Te vagy érte a felelős." (…) "A jövő a jelen döntéseinek csodálatos következménye. Ha a mostban igazságot, szeretetet, megbecsülést, figyelmet teremtesz, akkor a jövő ezekkel lesz tele. A jelenlegi tudatossági mozgalmaknak főleg az a célja, hogy felhívja az emberiség figyelmét arra, hogy a jelen az csak egy következmény, a múlt döntéseinek a következménye. Ha pedig ez sokunknak nem tetszik, akkor lehet – el lehet kezdeni ingyen! – rajta változtatni most."

A tudatos vezető is képes felülről rátekinteni a helyzetére, és belátni, hogy a jelenlegi szituáció annak az eredménye, amit eddig tett vagy nem tett, egyedül vagy a csapatával. Természetesen a kiinduló adottságok is szerepet játszanak, de azzal nagyjából tisztában volt akkor, amikor felvállalta a feladatot, már ha vette a fáradságot, hogy körbenézzen. És persze ott van a szerencse, a sors vagy Isten keze, ki miben hisz. Ha valami mást szeretne, ami most van, akkor a helyzetértékelésen kívül azt is el kell tudnia képzelni, hogy hova szeretne eljutni a rábízott emberekkel és területtel. Miben akar előrelépni? Szakmai színvonalban? Hatékonyságban? Eredményességben? Innovációban? Együttműködésben? Dolgozói elégedettségben? Esetleg van konkrét elképzelése arról a szervezeti kultúráról, amit az általa vezetett cégnél vagy vállalati funkcióban látni szeretne? Bármiben is, az eddigi működésmód nem fog elvezetni a kívánt jövőhöz. Lépésről lépésre, konkrét tevékenységek és akciók mentén lehet elindulni, majd folyamatosan nyomon követve az eredményeket, rendszeres iterációval közösen megkonstruálni a vágyott valóságot. Mindeközben a vezető és a csapat is változik, tanul.

Hát ez az értelme a tudatosságnak a vezetésben. Ahelyett, hogy ülnénk a pocsolyában és panaszkodnánk, hogy ez is szar meg az is szar. Hogy nem motiváltak, nem vállalnak felelősséget, nem érdekli őket, öt forintért átmennek máshova, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.