2015. szeptember 17., csütörtök

Együtt nem csak többen vagyunk

Az elmúlt két évtizedben sokszor volt alkalmam megtapasztalni, hogy ha többen összeállunk, akkor több munkát is tudunk elvégezni. Ez nem valami nagy találmány, de kétségkívül hasznos ez a mennyiségi többlet. Ezért viszont komoly árat kell fizetni: el kell viselni egymást, folyamatosan egyeztetni kell az eltérő preferenciákat és érdekeket, továbbá meg kell tanulni kezelni az ezekből fakadó konfliktusokat. Mindaddig, amíg a közösen elérhető többlet eredmény kompenzálja a macerát az emberi oldalon, a közösség fenntartható. Amikor már nem, akkor jön a kiégés csapat szinten, amit többnyire a szétesés követ.


Amit viszont kevesebbszer volt lehetőségem megélni, az a valódi team munka, ahol nem csak többen vagyunk együtt, hanem minőségileg is többre vagyunk képesek azzal, hogy összeállunk. A képességeink inkább kiegészítik egymást, mint duplikálják. Nem versengünk, és nem is pusztán érdekek mentén történik az együttműködés. Sokkal inkább a közös célok és az együtt ügyködés öröme mozgatja előre a csapatot. Tapasztalataim szerint ebben az esetben előbb jön, hogy szívesen töltünk időt egymással, és utána keressük meg azokat a célokat, amin dolgozni akarunk. Alap mondás, hogy mindenki számára komfortos legyen, amit és ahogy végzünk. Aztán persze vállvetve lépünk ki a komfortzónánkból, de ez már egy másik történet.

Nekem két éve van szerencsém egy ilyen közösségben dolgozni, bár ezt eddig nem sokat reklámoztuk. A Menedzsmentorral három-négy éve kerülgetjük egymást, és több mint két éve kezdtük az első közös munkákat. 

Van hat fontos alapelvünk, ami mentén dolgozunk:
  • egyszerű megoldásokban gondolkodunk
  • kis lépésekben haladunk, hogy a dolgok meg is történjenek
  • arra törekszünk, hogy élményt is adjunk az ügyfélnek
  • munkakontextusban dolgozunk
  • elsősorban az erősségekre építünk, nem a gyengeségek tákolására fókuszálunk
  • a tudom-csinálom szakadékot célozzuk

A napokban elkészült új Menedzsmentor honlapon, ami meglehetősen egyedi küllemű, már közösen jelenünk meg. Javaslom megtekinteni!

Közben Te is elgondolkodhatsz, hogy a csapatod csak mennyiségi többletet eredményez, vagy együtt tényleg olyan dolgokra vagytok képesek, amit saját erőd, időd vagy képességeid megsokszorozásával nem tudnátok elérni! Van olyan közös célotok, ami valóban minden csapattagot lelkesít? Megfogalmaztátok-e azokat az alapelveket a munkátokhoz, amelyek a mindennapi döntéseiteket egyértelművé teszik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.