2015. március 19., csütörtök

Négy kérdéssel megállapíthatod, igazi vezető vagy-e!

Van egy kedvenc idézetem John Quincy Adams-től, aki 1825 és 1829 között volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Ez a jóember a következőképp fogalmazott: "If your actions inspire others to dream more, learn more, do more and become more, you are a leader." Bármily meglepő, a vezetés lényegét már a 19. században sem azzal tette egyenlővé, hogy egy vezetőnek leginkább másoknak dirigálni, felettük rendelkezni, belőlük mindent kifacsarni, életüket leszabályozni, és az utasítások teljesítését kontrollálni kellene.

Talán az is feltűnhet, hogy Adams inspirálásról beszél, tehát a követők saját akaratukból, és nem a büntetéstől való félelem vagy a jutalom iránti vágy által vezérelve tesznek meg valamit.

Itt van tehát a négy kérdés, amit feltehetsz magadnak:

  • Inspirálnak-e valakit a tetteid arra, hogy merészebbet álmodjanak?
  • Inspirálnak-e valakit a tetteid arra, hogy tanuljanak, fejlődjenek?
  • Inspirálnak-e valakit a tetteid cselekvésre, extra erőfeszítésre?
  • Inspirálnak-e valakit a tetteid arra, hogy többé váljanak, mint akik voltak?

Mert ha igen, akkor vezető vagy, függetlenül attól, hogy milyen beosztásban dolgozol. Ha nem, akkor legfeljebb főnök lehetsz, vezető semmiképp.


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

3 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.