2016. január 7., csütörtök

Miért ne vehetnél fel értelmes szokásokat?

Mi földlakók a szokásaink rabjai vagyunk. Általában biztonságot adnak, gyorsítják a választásainkat, egyszerűsítik a döntéseinket. Egyes szokásaink nagyszerűen szolgálnak bennünket, mások azonban gátolnak abban hogy értelmes, hatékony, eredményes, egészséges, vagy éppen boldog életet élhessünk. Hányszor bosszantjuk fel magunkat például az idősebb embereken, akik a megszokás miatt szívatják saját magukat. Nem kell automata mosógép, mert a régivel szokott mosni, aztán ráül a centrifugafugafugafuga tetejére, hogy az ne verje ki az üvegajtót, az egész procedúra közben pedig leszakad a dereka. Nem baj, megszokta. A húst krumplival vagy tésztával esszük, mert úgy szoktuk. Kétszer szedünk, mert mindig is kétszer szedtünk. Kenyeret is hozzá, mert azt is szoktunk. Aztán csodálkozunk, hogy lassan vágósúlyba kerülünk.


Nelson Wang az Inc.com-on tett közzé 100 db mini-szokást, amelyek szolgálhatnak bennünket az új évben a munkánkban és az élet egyéb területein. Na, gondoltam, azt még elolvasni is sok, nem még beépíteni. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy a felsorolt szokások túlnyomó többsége kifejezetten értelmes gondolat. Persze lehetetlen ennyit követni, szerintem nem is így érdemes nekiállni. Nem rossz ötlet viszont végigolvasni a listát, és szépen leszűkíteni: leginkább azokra fókuszálni, amelyeket jó ötletnek tartasz, de még nem csinálod, vagy nem mondhatnád, hogy szokássá váltak.

Ha egyszer-egyszer végzel valamiféle tevékenységet, annak nem sok látszatja van. Bármiről is legyen szó, ha hónapokig nyomatod, meg fogod tapasztalni az eredményeit. Táplálkozás? Sport? Pihenés? Művészet? Munka? Vállalkozás? Alkotás? Kapcsolatépítés? Segítségnyújtás? Totál mindegy. A napokban, életemben először végignéztem egy TED előadást koreai nyelven, angol feliratozással. Elég kegyetlen volt 20 percig hallgatni, nem valami dallamos nyelv, de a végén az előadó említett egy híres táncosnőt, akitől Szöulba érkezve megkérdezte egy nagy tudású újságíró, hogy miképp válhat valaki világhírű táncossá. Az idős művésznő röviden válaszolt: "Just do it!"

Válogass tehát a szokás-ötletek közül, vagy határozz meg magadnak néhányat, és fegyelmezetten építsd be az életedbe! Nem fogod megbánni. (Szerintem egyébként nem elég 30 nap ahhoz, hogy egy szokás gyökeret eresszen, ahogy sokan állítják. Legyen inkább 90 nap.)

1 megjegyzés:

  1. Pont tegnapelőtt láttam valami hasonlót a kislányom általános 4. osztályos környezetismeret tankönyvében:


    "Helyes és helytelen szokásaink
    (...)
    Ha rendszeresen helyesen cselekszel, ezek a cselekedetek jó szokásoddá válnak.
    (...)
    Helytelen szokásaidon erős elhatározással és akarattal tudsz változtatni. Szépen fokozatosan megtervezed, hogy mit szeretnél elérni. Nem fog minden egyszerre sikerülni. Légy türelmes! Fogadd meg a kínai mondást: "Aki hegyeket akar elmozgatni, apró kövekkel kezdi"
    "

    raki

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.