2015. május 4., hétfő

Nem béna vagyok, hanem "még nem tudom megoldani"

Egyszerű, de annál kiválóbb gondolatot fogalmazott meg Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológia professzora TED előadásában. Mesélt egy chicago-i iskoláról, ahol a gyerekeket nem osztályozták az egyes tantárgyakból, hanem azt várták el tőlük, hogy teljesítsenek bizonyos kurzusokat. Akinek nem sikerült, az a "Még nem" minősítést kapta. A rendszer tehát azt feltételezte, hogy semmi gond, majd később menni fog.


Ez a benyomás inspirálta a kutatásait, ahol a 10 éveseket a képességeikhez viszonyítva egy fokkal nehezebb feladatok elé állította. Akik a feladatot kihívásként értékelték, akik úgy tekintettek rá, mint egy tanulási lehetőség, sokkal jobban teljesítettek. Ők hittek a saját fejlődési képességükben. A professzor ezt az attitűdöt növekedési gondolkodásmódnak nevezte el (growth mindset). Voltak olyan gyerekek is, akik a pocsékul érezték magukat a megmérettetés miatt, hiszen úgy gondolták, hogy a képességeiket megint letesztelik, és kudarcot fognak vallani. Ezt a hozzáállást kevésbé rugalmas gondolkodásmódnak nevezte (more fixed mindset).

Nem túl bonyolult dologról van tehát szó: a teljesítmény szempontjából az válik javunkra, ha nem a jelen képességeink megítélésére összpontosítunk, hanem hiszünk a fejlődés lehetőségében. Nem az az érdekes, hogy most mit nem tudsz, hanem az, hogy "még" nem tudod. De igenis meg lehet próbálni, és jó eséllyel szép fokozatosan meg fogod szerezni a tudást vagy a képességet.

Azt javasolja az előadó, hogy okosabban kellene dicsérnünk. Ne az intelligenciát vagy a tehetséget ismerjük el! Dicsérjünk inkább a folyamat során: az erőfeszítést, a stratégiát, a koncentrációt, a kitartást és a fejlődést. Kutatásaik szerint önmagában a "még" és a "még nem" szavak használata nagyobb magabiztosságot ad a gyerekeknek. Azt is tapasztalták, több ezer diák bevonásával, hogy a növekedési gondolkodásmód megtanítása a kontrollcsoporthoz képest fordulópontot jelentett a teljesítményükben.

Persze nincs kétségem afelől, hogy a fenti gondolatok a munkahelyen pont annyira relevánsak, mint az iskolában.

Köszönöm Solymár Dórának (Magyar Telekom), hogy felhívta a figyelmemet Carol Dweck munkásságára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.