2015. január 12., hétfő

Milyen képességeid fejlesztésén dolgozz 2015-ben?

Közös munkáink miatt az utóbbi hónapokban fél életünket együtt töltjük Menedzsmentor-os kollégáimmal, akik talpuktól a hajszálaik tetejéig át vannak itatva az erősségfilozófiával. Szentül hiszik, hogy ha fejlődni akarsz, elsősorban az erősségeidet kell tovább csiszolgatni, nem a gyengeségeidet próbálni valamilyen csoda folytán kikupálni. Minél többet hallom ezt a megközelítést, annál jobban meg vagyok én is győződve a helyességéről. Ha meleget akarunk csinálni, akkor annak van értelme, ha jó száraz fahasábokat rakunk a meglévő parázsra, nem annak, hogy kínlódunk egy vödör nedves faszénbrikett begyújtásával, amit korábban a dohos pincénkben tároltunk, vagy ész nélkül dobáljuk a tűzre a kiürült pet palackokat.


Amikor a tipikus teljesítményértékelő beszélgetésen a fejlesztendő területekhez érnek, jellemzően arra próbálnak rámutatni, ami nem megy az illetőnek. Aztán többnyire kitűzik, hogy dolgozzon rajta a beosztott, majd mint akik jól végezték a dolgukat, kezet fognak és távoznak. Természetesen semmi se történik, aztán egy év elteltével ismét fel lehet írni ugyanazt a listára.

Az erősségfilozófia szerint akkor tudjuk kihozni magunkból a legtöbbet, ha a fejlesztésünk során az erősségeinket igyekszünk még magasabb szintre hozni. Marcus Buckingham szerint az erősség nem az, ami csupán jól megy nekünk. Attól, hogy kiválóan el tudok felmosni, még nem lesz a felmosás az erősségem. Az is kell hozzá, hogy egyrészt az adott feladat végzésére pozitív várakozással tekintsek, és az is, hogy utólag azt érezzem, hogy a tevékenység energiával töltött fel, és nem lefárasztott. Ráadásul azt is mondja ez a jó ember, hogy az erősség nem egy általános készség (pl.: kommunikáció), hanem egy konkrét tevékenység tartósan magas színvonalú végzésének képessége (az érdeklődő potenciális vevők meggyőzése).

A gyengeségeinkkel kapcsolatban pedig jobban járunk, ha inkább workaround megoldásokat találunk: bevonunk más kollégákat vagy keresünk alternatív utakat a nemszeretem feladatok elvégzésére. Ha végképp nem lehet máshogy elintézni, de fontos dologról van szó, csak akkor küzdjünk azzal, hogy felhozzuk magunkat egy tolerálható szintre.


Ha tehát ki szeretnéd választani, hogy milyen készségeid fejlesztésére helyezd a hangsúlyt 2015-ben, gyűjtsd össze azokat a tevékenységeket, amiket rendre magas színvonalon végzel, örömmel tölt el, amikor csinálhatod, utólag pedig azt érzed, hogy inkább feltöltött, mint leszívta az energiáidat! Ezek fejlesztésére találj ki konkrét akcióterv lépéseket, és meg fogsz lepődni rajta, hogy rövidesen kettesével tudod majd szedni a lépcsőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.