2014. december 29., hétfő

Út az elégedettebb élethez, öt egyszerű lépésben

Aki ismer, tudja, hogy nagy ellensége vagyok a panaszkodásnak, a siránkozásnak és a töketlen egy helyben toporgásnak. Messze földön híres empátiám egy pillanat alatt elillan, amikor azt hallom, hogy valaki csak a jajjveszékelésig jut el, felelősséget azonban nem vállal a saját sorsának jobb irányba mozdításáért. Ilyenkor aztán, ha fontos nekem az illető, megmutatom a mellékelt ábrát, hátha magába néz. 

Itt van néhány lépés, amivel el lehet indulni az emelkedőn:

1. Fogd végre fel, hogy a pampogás annyit ér, mint halottnak a beöntés!

Na jó, annyit megtehetsz, hogy a bentlévő gőz kiengedésének érdekében még egyszer és utoljára elsírod valakinek a bánatod. Esetleg leírhatod egy papírra, amit aztán rituálisan meggyújtasz, vagy újrahasznosítasz a toaletten. Aztán hagyd a fenébe, hogy mi történt a múltban, miért és miként jutottál oda, ahol vagy, és innentől csak azzal foglalkozz, hogy merre van az előre!


2. Találd ki, hogy mit akarsz elérni jövőre, különben más találja ki helyetted!

Két út közül lehet választani. Az egyik, hogy a körülmények és más emberek afféle vadvízi flipper karjaiként csapkodnak jobbra balra, te meg sodródsz, kalimpálsz, és örülsz neki, ha egyáltalán a víz felszínén tudsz maradni. A másik, hogy megtervezed a következő évedet. Természetesen nem feltétlenül fog száz százalékig teljesülni a terv, de már 75% is óriási előrelépés lesz számodra.

3. Vesd papírra vagy számítógépre a legfontosabb céljaidat, és tájékoztass róla másokat is!

A gondolkodást és a felelősségvállalást is nagy mértékben segíti, ha írásban konkretizálod a céljaidat. Újra és újra elolvasva tudod pontosítani, csiszolgatni az elképzeléseket. Beszélj a szándékaidról a hozzád közel állóknak, kiabáld bele a világba, sőt akár postolhatod is a Facebook-on, hacsak nem valami rettentő titkos missziót tervezel! Sokkal nehezebb lesz visszakoznod, ha elvetetted a kockát, és ha mások felé is elköteleződtél. Szájtátva fogod észrevenni, hogy csupa olyan dolgot és embert sodor eléd az élet, ami és aki segít a célok elérésében.

4. Ne tervezz el minden részletet előre, csak a következő pár lépést határozd meg!

Sok esetben fogalmunk sincs, miként fogjuk elérni a nagyobb szabású álmainkat. Vagy azért, mert nem ismerjük az oda vezető utat, vagy azért, mert bénítóan hatalmasnak tűnik a feladat. Ezzel szemben a következő egy-két konkrét lépés megtétele gyerekjáték. A kezdeti eredmények pedig megadják a szükséges lendületet a továbbmenetelhez.

5. Nincs mese, kitartóan kell nyomatni!

Bármit is tervezel megvalósítani, muszáj elvégezni a kulimunkát. Ki kell ásni az alapot, oda kell hordani a téglákat, be kell keverni a maltert, fel kell húzni a falat. Akármennyire is elhiteti veled az az átkozott televízió, hogy a semmivel is királlyá lehet válni, ez egyáltalán nem igaz. Persze ideig-óráig teljesítmény nélkül is lehet sztár valaki, de aztán kitörli vele irdatlan ülepét a média, majd bánatosan, vérig sértve úszhat tovább a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telep irányába. Ha viszont beleteszed az energiát, pár hónap elteltével állni fognak a falak, bent lesznek az ablakok, és a szerkezetkész épületet öröm lesz befejezni. Ne felejtsd el: minden új kezdet komoly befektetéssel (energia, idő, pénz, lemondás) és jelentős kockázatvállalással kezdődik! A megtérülés pedig nem instant.


Garantáltan elégedettebb leszel a saját életeddel, ha személyesen írod meg a forgatókönyvét, és hónapról hónapra tapasztalod az előrehaladást. Persze azt is lehet választani, hogy maradsz a panaszkodásnál, mert az kisebb erőfeszítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.