2014. szeptember 8., hétfő

A szeletelés az eredményesség egyik bűvös fegyvere

Az alkotó, kreatív emberek közül sokak leginkább a kitalálással szeretnek foglalkozni, a megvalósítás már nem nagyon motiválja őket. Viszont ahogy Scott Belsky, a Behance Network alapítója mondja, a sikertörténetekben csak 1%-ban játszik szerepet az ötlet, a maradék 99% a megvalósításon múlik. Ez utóbbi azonban rengeteg erőfeszítést, lapátolást, a kitalálással összehasonlítva monoton munkavégzést igényel.


Világ életemben a falnak mentem a monoton fizikai munkát igénylő tevékenységektől. Erre nem vagyok büszke, de már nem is szégyellem. Persze felnőtt koromra megtanultam elfogadni és beletörődni, hogy ha nem akarok minden kisebb munkára embert hívni, akkor kénytelen vagyok elvégezni ezeket is. De ettől az önmagamon vett erőszaktól függetlenül továbbra is rettentően unok összegereblyézni a levelekből tíz százliteres zsákkal, és utálom lemetszeni és összeaprítani a szúrós sövény ágait. Nyílván nem csak ezek a fizikai tevékenységek lehetnek végeláthatatlanok. Egy hosszú dokumentum, nagyobb terjedelmű prezentáció vagy terv elkészítése is keltheti azt az érzést, hogy nincs kedve az embernek nekiállni, akkora vállalásnak tűnik. Nekem speciel a monoton sportok, mint a futás, az úszás vagy a szobakerékpár is ez a kategória.

Van azonban egy bűvös fegyverünk, amivel bárki bármikor élhet, ez pedig a szeletelés lehetősége. Olyan kisebb egységekre lehet szedni a munkát, ami még nem fáj borzasztóan. Egy egész napos meló napi egy órában egy hét alatt abszolválható. Ha valami nagyobb lélegzetű tevékenységbe hetente beleölünk egy fél napot, akkor egy fél év alatt 13 egész munkanapnyi fókuszált energiát tudtunk a témára szánni. Ahogy elkezd fogyni/gyűlni a kupac, esélyes, hogy az eredmények láttán egyre nagyobb falatokba feledkezünk bele. Aztán belátható időn belül komoly előrehaladást tudunk elkönyvelni.

Léteznek olyan emberek, akik erőből, lelkesedésből, komoly kitartásuk segítségével végig tudják darálni a megvalósítást. Ők most biztosan csodálkoznak, hogy mi a fenéről beszélek itt egyáltalán. Ez a szeletelősdi nem nekik szól, hanem azoknak, akik a fenti bekezdésekből magukra ismernek.

Mivel szemben fogod még ezen a héten bevetni a bűvös fegyvert?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.