2012. március 29., csütörtök

Inspiráció első számú és felső vezetőknek

A tavalyi évben az egyik legérdekesebb munkám volt, amikor Dr. Tomka János megkeresett az akkor még csak kockás papíron létező ötletével, hogy fejlesszünk ki és tartsunk meg a KPMG-BME Akadémián egy olyan képzést, amit kifejezetten a felső szintű vezetőknek szól és a nagy üzleti iskolák "advanced management" programjainak szellemében, de a "short focused" programok időkeretében valósul meg. Négyszer egy nap alatt nyolc olyan témakört dolgoznak fel a résztvevők fél-fél napban, ami a felső vezetők szerteágazó felelősségi köréhez szorosan kapcsolódik, és inspirációt nyújthat a szervezeten belüli továbblépésekhez, fejlesztésekhez. Ami számomra különösen vonzó volt a feladatban, az oktatói csapat. Ez a team 2011 után most újra összeáll a Felső Vezetői Akadémia megtartására 2012. április 27. és június 8. között. 



Először Dr. Bőgel György, a CEU Business School menedzsment professzora vezetésével beszélik meg a résztvevők, hogy van-e értelme manapság hosszú távú terveket, stratégiákat kidolgozni, és milyen stratégiákkal próbálkoznak a világ vezető vállalatai. Aztán Polányi Sándor mutatja be saját tapasztalatát változás- és válságmenedzsment terén, melyet hazai és külföldi vállalatok vezérigazgatójaként szerzett. A második napon Dr. Margitay Tihamér, a BME tanszékvezető egyetemi tanára dörgöli bele az orrunkat döntéshozatali hibáinkba, és felcsillantja döntéseink minősége terén a fejlődés lehetőségét. Azért írom, hogy az orrunkat, mert az előző évfolyamon kölcsönösen részt vettünk egymás workshopján, és az enyémet művészien beledörgölte :-). Aznap délután se lesz kevésbé izgalmas. Dr. Görgényi István, volt világbajnok vízilabdázó, edzőként pedig olimpiai bajnok, a csapatélet territoriális elméletével foglalkozik, a sportból vett szemléltető eszközökkel illusztrálva az eszmecserét. Aztán jön egy pénzügyes nap: délelőtt Boros Judit, a KPMG Partnere, a Magyar Számviteli Standart testület elnöke fordítja le a felső vezetők nyelvére a világszintű, egységes számviteli nyelvet. A nap második felében Dr. Illéssy János, aki korábban a Pannonplast, a BNP Paribas és a BorsodChem CFO-ja volt, jelenleg többek közt a Magyar Telekom fb tagja és az audit bizottság elnöke, meglepően egyszerű új alternatív kontrolling megközelítést mutat be közérthető módon, mely lehetővé teszi a teljesítmény hatékony követését és ha szükséges, az azonnali beavatkozást. Az utolsó alkalom első részében én fogok workshopot tartani a vezetői kiválóságról, végül Dr. Tomka János avatja be a hallgatókat korunk tudásszervezeteinek dilemmáiba, majd a résztvevőkkel megvitatja azok vezetésre gyakorolt hatását.

A visszajelzések szerint a program sok inspirációval szolgál, és a megszokott vezetői készségfejlesztő tréningektől eltérő tanulási tapasztalatot biztosít a felső vezetőknek. Egymástól legalább annyit tanultak tavaly a résztvevők, mint az oktatóktól. Ajánlom egyébként a képzést akár executive coach kollégáimnak is, mint a kontextuális tudás fejlesztésének lehetősége, mert nagyon jól rávilágít azokra a kérdéskörökre, amelyekkel ügyfeleink nap mint nap szembenéznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.