2011. december 15., csütörtök

Erények és erősségek

Végére jutottam Seligman Autentikus életöröm c. könyvének, ami a pozitív pszichológia egyik alapműve. Seligman beszámol a Pennsylvaniai Egyetemen Katherine Dahlsgard vezetésével végzett munkáról, melynek keretében kultúrákon átívelő, általánosan elfogadott erényeket próbáltak azonosítani. Tanulmányoztak Platónt, Arisztotelészt, Aquinoi Szent Tamást, Szent Ágostont, az Ótestamentumot, a Talmudot, Buddhát, Lao Cét, a Bushidót, a Koránt, Benjamin Franklint, az Upanisádokat, és még sok mindent, összességében kb. 200 erénylistát. Őket is meglepte, hogy van hat olyan erény, ami szinte mindenütt jelen van, bár nyílván a részletek eltérnek. A könyv sorra veszi a jellem ezen összetevőit, illetve kifejti, hogy milyen erősségeinken keresztül tudnak megnyilvánulni. Úgy gondoltam, érdemes egy kivonatot készíteni az alábbiakban, különösen, hogy egy jó vezető is demonstrál számos erősséget a felsoroltak közül:

Bölcsesség és tudás (kíváncsiság, érdeklődés, tudásszomj, tanulás szeretete, ítélőképesség, kritikus gondolkodás, nyitottság, találékonyság, eredetiség, praktikus intelligencia, szociális és érzelmi intelligencia, eltérő perspektívák használata)

Bátorság (helytállás, merészség, kitartás, igyekezet, szorgalom, integritás, hitelesség, őszinteség)

Szeretet és emberség (kedvesség és nagylelkűség, szeretet adása és elfogadása)

Igazságosság (kötelességérzet, csapatmunka, lojalitás, becsületesség, vezetői képesség)

Mértékletesség (önkontroll, megfontoltság, óvatosság, körültekintés, alázat, szerénység)

Spiritualitás és transzcendencia (ne tessék megijedni a szavaktól, itt ezekre gondolnak: szépség és tökéletesség értékelése, hála, remény, optimizmus, jövőirányultság, értelmes cél, hit, megbocsátás, könyörület, játékosság, humor, temperamentum, szenvedély, lelkesedés)

A könyv a felsoroltakat 24 erősség-kategóriában összegzi, és kérdőívvel segít kiválasztani azt az 5 legfontosabbat, amit a jó élet elérése érdekében érdemes kibontakoztatni "elegendő kiteljesedés megteremtésére mindennapi életed fő területein".

Nem állom meg, hogy végigpásztázzak a hat erényen, és elgondolkozzak, hány vezetőt ismerek, akik bölcsek, bátrak, emberségesek, igazságosak és mértékletesek, ráadásul valami közvetlen érdekeiken túlmutató célon ügyködnek. Ha nem is tudok teleírni egy füzetet a nevekkel, szerencsére az általam nagyra tartott és személyesen is ismert vezetők az első öt tekintetében elég jól állnak. A hatodikat nem feltétlenül a saját szervezetüknél, hanem életük egyéb területein valósítják meg.

2 megjegyzés:

  1. Karácsonyi könyvajánlót nem csinálsz?
    A múltkor is jól jött, tudtam mit érdemes megvenni, tippnek hasznos lehet...

    VálaszTörlés
  2. Oké, átgondolom!

    (A http://icfcoachklub.hu oldalról dec 24-ig a HVG kiadó könyveire 30% kedvezmény van és ingyenes kiszállítás)

    Tamás

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.