2011. december 22., csütörtök

2 in 1 - Követendő géniusz és elrettentő példa

Mindeddig megálltam, hogy beálljak a sorba és Steve Jobsról írjak halála után. Most, hogy elolvastam élettörténetét Walter Isaacson tolmácsolásában, meggondoltam magam. Hátha más is kedvet kap a könyvhöz és ezt kéri Karácsonyra. Az első meglepetés akkor ért, amikor kihozták az interneten rendelt könyvet. Csak a borítóját láttam, azt nem, hogy 600 oldal. Nem szoktam biográfiákat olvasni, különösen nem öt centinél vastagabb kivitelben. Bár a múltkor a fizikus Richard Feynman életén kifejezetten jól szórakoztam. Sok pozitív dolgot hallottam Jobsról, de azt is, hogy nem aratott osztatlan sikert ténykedése, különösen nem, mint emberek vezetője. De arra, amit a tényleg kiegyensúlyozott életrajz tartalmazott, nem számítottam.

Jobs élete igazi hullámvasút volt, egyszer fenn, egyszer lenn. Egy régebbi bejegyzésben röviden írtam hányattatásairól a Stanford Egyetemen, 2005-ben tartott diplomaosztó beszéde alapján: örökbefogadott gyermek volt, kimaradt az egyetemről, kirúgták a saját cégéből. Az általa vezetett cégek olyan világsikereket értek el, mint az iPod, iPad és iPhone, vagy a Pixarnál a Toy Story, az Egy bogár élete, a Szörny Rt., a Némó nyomában és a Verdák. Mellette számos korábbi Apple termék kifejezett kudarc volt, és az Apple-től történt kiebrudalása után alapított informatikai cége, a NeXT sem tekinthető sikertörténetnek. Hacsak az nem, hogy később megvette vele együtt az Apple. A Pixart pedig a Disney vásárolta fel, úgy, hogy Jobs lett a Disney legnagyobb részvénycsomaggal bíró tulajdonosa.


Steve Jobs zsenialitása számos területen megmutatkozott. Elképesztő üzleti érzékkel rendelkezett, tűzön-vizen keresztülvitte akaratát. Örömét lelte benne, hogy csapatával rendszeresen a lehetetlent valósítják meg. Képes volt kollégáit emberfeletti teljesítményre késztetni, és alkotóerejüket mozgósítani. El tudta bűvölni az embereket és jövőképe mellé felsorakoztatni őket. Prezentációi, termékbemutatói, melyek lazának tűnnek de elképesztő aprólékossággal kerültek felépítésre és begyakorlásra, az előadás terén is ikonná emelték. Víziói általában nem kevesebbet céloztak, minthogy megváltoztassák a világot, és ez számos esetben sikerült is nekik. Azon kevesek egyike volt, akik képesek a művészetet és a technológiát ötvözni, az informatikában és az animációs filmgyártásban egyaránt. Minden alkotásában a tökéletességre törekedett. Még ezermester nevelőapjától tanulta, hogy a szekrénynek a hátlapját is rendes anyagból, igényesen kell megcsinálni, függetlenül attól, hogy látszik-e. Hitt benne, hogy a funkcionalitás mellett a termékek külleme is alapvető fontosságú. Többek között ezzel érte el, hogy vevői érzelmileg kötődtek az Apple produktumokhoz. Kreativitása, lelkesedése magasan kiemelte az üzletemberek köréből.


Ez eddig nagyon szép, de az éremnek van egy másik oldala. Steve Jobs életét és munkásságát rengeteg olyan elem tarkítja, amire nem lehet büszke, és amit sem emberként, sem vezetőként nem érdemes követendő példának tartani. Isaacson feltételt szabott az életrajz megírásához: Jobs bele sem nézhetett a kéziratba, mielőtt az anyag nyomdába kerül.

Vezetőként Jobs mindent kontrollálni akart, mikromenedzselt. Munkatársaival gyakran viselkedett modortalanul, bunkó módon. Sokszor elvesztette a fejét, üvöltözött. A mások iránti alázat és tisztelet teljes hiányáról árulkodott jellemző viselkedése. Mindegy, hogy kolléga, üzleti partner vagy vendéglátója Japánban, egy teljesen eltérő nemzeti kultúrában. Az emberek munkájának minősítése bináris volt: "őrült jó" vagy "szar". Az utóbbi gyakrabban hangzott el. Fiatalabb korában, de aztán egész sokáig mosdatlanság, személyes higiéniával kapcsolatos igénytelenség jellemezte. Sokan emlékeztek rá, milyen büdös volt. Első komolyabb munkahelyén, az Atarinál ezért éjszakai műszakba száműzték. A hazugságtól, vagy finomabban a valóság eltorzításától sosem rettent vissza. Régi barátainak egy részét becsapta, másokkal hálátlanul viselkedett. Többször előfordult, hogy más ötleteit sajátjaként adta elő. Magának elnézte például, hogy a Xerox-tól "kölcsönvette" a grafikus felhasználói felület ötletét, míg amikor a Microsoft másolta tőle ugyanezt, akkor vérig volt sértve. És ez csak egy a példák közül. Vizsgálat indult ellene visszadátumozott részvényopciók miatt, amiken egyébként nyereséget nem realizált. Tudomása volt azonban róla és engedélyével történt. Úgy vélte, jogában áll a mozgássérült parkolókat igénybe venni. Első lányáról, aki 23 éves korában született (pont ennyi éves volt biológiai anyja, amikor őt örökbe adta annak idején), nem volt hajlandó hosszú évekig tudomást venni. Satöbbi, satöbbi.

Érdemes tehát elolvasni a könyvet. Bőven lehet Steve Jobs életéből tanulni. Míg számos területen inspirál és követendő példát ad (már ha képes valaki rá), viselkedése egyéb aspektusai inkább azt mutatják meg, mit nem érdemes utána csinálni. Fiatalon, 56 évesen veszítette el a világ.

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék minden kedves olvasónak Boldog Karácsonyt kívánni!

1 megjegyzés:

  1. Az előző alkalmasabb volt karácsonyi jókívánságokra. :-)
    Persze ez a bejegyzés értékét kevésbé minősíti.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.