2011. szeptember 1., csütörtök

A nárcisztikus személyek jó vezetőnek tűnhetnek, de nem azok

Benczúr Gyula: Narcissus, 1881

A nárcisztikus emberek általában sikeresek az életben, ami furcsa, mert az arroganciára és a felnagyított énképre negatív tulajdonságként tekintünk – állítja Matthew Philips a Freakonomics blogon. És akárhogy is utáljuk ezeket a személyiségjegyeket, a társadalom mégis jutalmazza őket egy meglehetősen fontos területen: a vezetésben – folytatja. Az University of Amsterdam kutatói a Psychological Science hasábjain számoltak be kutatásukról, melyben azt kívánták igazolni, hogy autoritásuk alapján hiába tűnnek a nárcisztikus emberek jó vezetőnek az emberek szemében, negatív hatással vannak az általuk irányított csapat teljesítményére. Ez pedig annak köszönhető, hogy viselkedésük csökkenti a csapattagok közötti információ-megosztást.

A kutatók 150 fővel végeztek kísérletet. Csapatokban dolgoztak, ahol eltérő információkat kaptak a résztvevők, melyek alapján munkahelyi kiválasztási döntést kellett hozniuk. A feladatot úgy tervezték meg, hogy a legjobb döntést csak együttműködéssel és információcserével tudják meghozni a csapatok. A gyakorlat után a vezetők nárcizmust felmérő kérdőívet kaptak, a tagoknak pedig a vezetőt kellett értékelniük. Ahogy számítottak rá a kutatók, a nárcisztikus vezetők autoritását és hatékonyságát nagyra értékelték a csoporttagok, ennek ellenére a leginkább egoista személyek által vezetett csapatok hozták a legrosszabb felvételi döntéseket.

A szerző párhuzamot von Don Moore (Carnegie Mellon University) korábbi kutatásának megállapításával, miszerint az emberek a magabiztosságnak jobban hisznek, mint a szakértelemnek.

Talán ide kapcsolódik az általam is többször idézett Jim Collins: Jóból kiváló c. könyv egyik fő megállapítása is, hogy a minimum 15 évig, eredményességük terén a részvénypiaci átlagot legalább háromszorosan meghaladó, fenntarthatóan kiváló vállalatok első számú emberei közül egyik sem volt celebritás.

Köszönöm Keresztes Ágnes kolléganőmnek a témafelvetést. Remélem nem rám gondolt. Legalábbis tagadta. J

1 megjegyzés:

  1. Hát nekem volt már ilyen főnököm :-). Szerintem ők addig nagyon jók, amíg egy személyben irányítják a céget. Tapasztalataim szerint 60-70 fő felett ez már elkezd felbomlani.
    Engem leginkább az érdekel a "Jóból. kiváló" olvasása után, hogy hol és hogyan találunk 5-ös szintű vezetőket?

    zoli

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.