2011. szeptember 26., hétfő

Jobban megy a cégeknek, ahol a felső vezetők elkötelezettek a coaching iránt

A Bersin and Associates augusztusban bemutatott kutatása szerint a vállalatok 81%-a, ahol a felső vezetők jó példával járnak elöl a teljesítménymenedzsmentben való aktív részvételben és munkatársaik coachingjában, üzleti eredményeik tekintetében kiemelkedett, és egyiknek sem kellett szégyenkeznie átlag alatti üzleti teljesítménnyel. Ahol ez a hozzáállás nem volt tapasztalható a felső vezetők részéről, ott mindössze a cégek 35%-a bizonyult kiemelkedően eredményesnek.

Bár a kutatási mintában szereplő vállalatok 70%-a állította, hogy coach-olja a munkatársait, a felső vezetőiknek csak 11%-a teszi ezt személyesen. Pedig fontos lenne, hogy jó példát mutassanak középvezetőiknek. A felmérés kimutatta, hogy azok a szervezetek, ahol megtanítják a vezetőket a coaching szemlélet alkalmazására, magasabb szintre jutnak a termelékenység, a dolgozói elkötelezettség és a pénzügyi eredmények terén.

„Felmérésünk azt találta, hogy a megfelelően alkalmazott teljesítménymenedzsment óriási üzleti hatást gyakorolhat. Az egyik legfontosabb tanulságunk, hogy a coaching elem sokkal fontosabb, mint ahogy a szervezetek korábban gondolták.” – írja John Bersin vezérigazgató.

Júliusban írtam épp egy cikket az ICF Magyar Tagozatának blogjára arról, hogy egyre több vállalat ismeri fel a coaching stratégiai jelentőségét. Szeptemberben pedig három csoportban kb. 40 középvezetőnek tartottam a coaching szemléletű vezetés alapjairól tréninget. Sok résztvevőtől hallottam azt a visszajelzést, hogy meglepően tapasztalták, mennyi erő van abban, ha a megszokott tanácsosztogatás helyett odafigyeléssel és kérdésekkel segítünk a másiknak rátalálni a neki megfelelő megoldásra.

Ugyan meglehetősen nehéz kimutatni, hogy az egyes eredményekben mennyi része volt a coachingnak és mennyiben volt köszönhető egyéb faktoroknak, a fentihez hasonló kutatások mégiscsak rávilágítanak arra, hogy a coaching szemléletet felső vezetői szinten is gyakorló vállalatok markánsan kiemelkednek az átlagból üzleti teljesítményük tekintetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.