2010. augusztus 2., hétfő

Ami nem hiányozhat egyetlen nagy vezetőből sem

És aminek egyetlen kis vezetőből sem kéne hiányoznia. Sőt, tanárból, papból, vagy bárkiből sem, aki másokért felel.

Első olvasatra szokásosnak, kézenfekvőnek tűnt az 5 elemű lista, mellyel az 50 legjelentősebb üzleti gondolkodó egyikeként számon tartott Warren Bennis: On Becoming a Leader (2009, 1989) című könyvében olvastam a vezetők alapvető „hozzávalóiról”. Aztán elgondolkodtam rajta, és tényleg: az igazán nagy vezetők ezekben a tulajdonságokban osztoznak. De vajon az általunk ismert, tág értelemben vett vezetők közül hány esetében kerülne pipa mind az 5 tétel mellé?

Van jövőképe – Számos olyan felsővezető van, akiknek eszébe sem jut, hogy szükség lenne ilyenre. Legfeljebb a következő évig terveznek előre. Többektől hallom azt a magyarázatot, hogy a jövő kiszámíthatatlan, így elveszítené a szavahihetőségét, ha távolabbi jövőképet vázolna fel, amit nagy eséllyel meg kell, hogy változtasson, a jövőbeli események következtében. Mások azért idegenkednek a jövőkép megfogalmazásától, mert limitálva éreznék magukat általa. Lehet, hogy pár hónap múlva másfelé kell venni az irányt. A nagy vezetőknek mindezek ellenére van jövőképük.

Szenvedélyes – Sajnos hányan vannak olyan vezetők, akik nem lelkesednek az általuk irányított terület vagy téma iránt, egyszerűen csak a nagyobb hatalom, jövedelem, vagy vezetői juttatások miatt kívánkoztak vezetői pozícióba. Vagy nem kívánkoztak, hanem felkérték őket, hiszen dolgozóként jól teljesítettek. Nem is beszélve a tanárokról, akik között bizony alaposan kell kutatni azok után, akik munkájuk szerelmesei.

Tisztességes – Itt nagy gondok vannak, globálisan és lokálisan egyaránt. Nemzetközi nagyvállalatok vezetői buknak bele csalásaikba. De nehéz tisztességesnek nevezni azokat a vezetőket is, akik a tulajdonosok érdekeit tűzön-vízen át képviselik, miközben tisztességtelenül járnak el alkalmazottaikkal, telephelyeik országaival (adóoptimalizálás, transzferárazás és egyéb eufémizmusok mögé bújva), beszállító partnereikkel (elképesztő fizetési morál, sárba döngölés), nem beszélve a természeti környezetről. Hogyan beszélhetünk vezetői tisztességről akkor, ha Magyarországon egész iparágak működnek úgy, hogy természetes költségtényezőnek veszik a nagy projektek esetén a visszaosztást (infrastrukturális beruházások, informatika, stb.)?

Kíváncsi – Az igazi vezető tanulni akar, gondolkodni, kísérletezni, új dolgokat kipróbálni. Ennek a területnek egy részére van rálátásom: a tanulásra. Épp most végzünk egy felmérést a magyar vezetők önképzéséről, melynek eredményeit november elején fogjuk bemutatni. Elöljáróban annyit, hogy túlzottan nem erőltetik a fejlődést, tanulást.

Bátor – A nagy vezetők vállalják a kockázatot, nem aggódnak a kudarcok miatt. Inkább tanulnak belőle. Kiállnak a jövőképük mellett, felvállalják a konfliktusokat. Nem tudom, mennyire jellemző ez ma az átlag vezetőre, de általánosnak semmiképp se mondanám. Sokan féltik az állásukat, státuszukat, karrier-kilátásaikat. Szerencsére nem mindenki.

Sok-sok listát láttam már az ideális vezető/menedzser ismérveiről, képességeiről, tulajdonságairól, összetevőiről. Való igaz, hogy azok a vezetők, akik ténykedése kiállta az idő próbáját, osztoztak a fenti, nagyrészt jellembeli tulajdonságokban. Az is elgondolkodtató, hogy ezek mind olyan tételek, amiket nem nagyon lehet megtanítani valakinek. Vagy szenvedélyes és tisztességes valaki, vagy nem. Vagy képes álmodni, vagy nem. Kíváncsivá se nagyon lehet képezni az embereket. Talán még bátorságban lehet leginkább fejlődni, ha szép fokozatosan kitoljuk a komfortzónánk határait.

Akkor mégis csak születni kell vezetőnek? Esetleg tisztességessé, bátorrá és kíváncsivá szocializálódni? Vagy alkalmassá válhatunk akár felnőttként is arra, hogy vonzó jövőképet álmodjunk, még ha sose volt jellemző ránk?

4 megjegyzés:

  1. Annyira szeretnék egyszer egy olyan hús-vér vezetővel találkozni, aki minden kétséget kizáróan hordozza az említett tulajdonságokat és épp ezért képes volt vezetői szintre jutni és ott hosszú távon megkapaszkodni.

    VálaszTörlés
  2. Remélem legalább egyszer megadatik! :-)

    Egyébként nekem volt szerencsém néhány vezetőhöz, akinek akár 10-15 évig is láttam-hallottam a ténykedését, és mind a mai napig úgy tűnik, hogy nagy százalékban rendelkeznek a fenti ismérvekkel.

    Milyen érdekes viszont, hogy nem mindenki ért azzal egyet, hogy a vezetőnek saját magának kell a jövőképpel rendelkeznie. Épp most olvasom Jim Collins Good to Great c. könyvét (fogok róla írni a közeljövőben), amiben egy nagy ívű kutatásukról számol be (kb 1500 jól működő cégből kiválasztották a 11 igazán kiválót, akik sokszorosan verték a többieket), és ennek az egyik tanulsága, hogy ahelyett, hogy a jövőképhez keresne a CEO csapatot, előbb kell egy kiemelkedően ütőképes vezetői csapat, és ők közösen döntik el az irányt.

    VálaszTörlés
  3. SZia Tamás!
    Vicces, mert én is pont ezt olvasom. :-) És egyetértek a szerzőkkel, hogy azért még jópár jellemzője van az igazá vezetőnek (remélem ezzel még nem lövök le mindent, amit írnál):
    - nem a hiúság motiválja, szerény és a csapátnak tulajdonítja az eredményeket, nem saját zsenialitásának
    - kiválóan épít csapatot hasonlóan belülről motivált maximalista emberekből
    - kitartó a céljai követésében, nem inog meg, és gyorsan meghozza a kemény döntéseket is
    Jakobsen Petra

    VálaszTörlés
  4. Szia Petra

    Köszönöm a kiegészítést! És az is vicces, hogy még augusztusban Erika fenti megjegyzésére válaszul hivatkoztam Jim Collins Good to Great c. könyvére, amit épp akkor olvastam, és amiket írtál, többek között azok voltak az ő kutatásainak az eredményei :-) Született is erről egy bejegyzés:

    http://tudatosvezetes.blogspot.com/2010/08/mi-koze-van-sunnek-hosszu-tavon.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.