2024. szeptember 15., vasárnap

Elárulok három dolgot, de csak a törzsközönségnek

Épp öt éve kezdtem el rinyálni azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média algoritmusai már egyáltalán nem segítik a kívülről belinkelt cikkek, blogpostok terjesztését, úgyhogy nem sok teteje van már ilyenek írásával vesződni. Már ha az is cél, hogy legyenek olvasói. Aztán többen biztattak, hogy ők más csatornákon keresztül követik a Tudatos Vezetés blogot, és igenis van értelme. Így aztán folytattam, egyes években több, másokban kevesebb terméssel. Az idén épp aszályosabb az időjárás, úgyhogy csak mutatóban értek be itt gyümölcsök, bár azt gondolom, hogy minőségüket tekintve nem voltak rosszak. Függetlenül attól, hogy kevesekhez jutottak el. Úgyhogy egy viszonylag zárt, kis méretű, de visszatérő olvasóközönség felé tudok itt kommunikálni, ezért gondoltam, hogy esetleg érdekelhet benneteket pár aktualitás a házunk tájáról. Három dolog lesz most fókuszban az ősszel:

1. 2024. augusztus elejét megelőzően a büdös életben nem gondoltam volna, hogy bármelyik e-könyvemet is ki kéne adni angol nyelven. Ennek több oka is volt. Egyrészt van bőven menedzsment könyv angolul, másrészt sok bennük a magyar-specifikus hivatkozás, poén, harmadrészt túl nagy erőfeszítésnek tartottam a dolgot, pláne ahhoz képest, hogy ingyenesen hozzáférhetők. Aztán egyszer csak átkattant bennem valami, úgyhogy sorban fognak érkezni a következő hónapokban az angol kiadások. Az első, ami már meg is jelent, az az eredményesebb és élvezetesebb képzések tartásáról szóló e-könyv, aztán jön majd a három vezetési okosság gyűjtemény (az alapokról a bélátlanított Bélás, a nyúlon túli haladó, nyúl nélkül, majd a menedzsment-innovációkat taglaló sztratoszférás). Végül úgy néz ki, hogy a menedzsment haiku kollekció is bekerül a sorba. Leginkább egyébként a meglévő külföldi partnereink és kapcsolatrendszerünk irányába terjesztjük majd őket.

2. Az Act2Manage applikációt annak idején (ki se merem mondani, hogy már lassan 10 éve fogant a gondolat) kifejezetten vezetőfejlesztésre hoztuk létre. Már az első években is számos HR-es ügyfél kérdezte meg, hogy nincs-e ugyanilyen a munkatársakra fókuszálva. Aztán el is kezdtünk rajta törpölni, de jött ugye a pandémia, és akkor behúztuk a kéziféket és későbbre halasztottuk a folytatást. Ez egyébként részben szerencsés is volt, mert technológiailag a tavaly kijött 4.0 verzió sokkal gyorsabbá és könnyebbé tette a megvalósítást. És most ott tartunk, hogy már ügyféloldalon is működik a munkatársakra szabott Act2Manage, annak minden előnyével (mobil mikrotanulás, viselkedésváltozásra fókuszál, használja mindenféle okosságunkat a háttérben: neuroscience, behavioural science, positive psychology, gamification, stb., és persze költséghatékony). Kíváncsian várom a tapasztalatokat ebben a célcsoportban. Olyan területeken fejlődhetnek a kollégák, amelyekhez eddig nem sok helyen kaptak segítséget a munkáltatóktól. És ne feledjük, leginkább a frontline dolgozókon múlik a külső és belső ügyféltapasztalat, vevői elégedettség.


3. Mivel három a magyar igazság, és a népmesében is mindenből három van, mondom a következőt. Azzal is folyamatosan rágták a fülünket az ügyfeleink, teljes joggal, hogy a Tudatos Vezetés alapprogram után szívesen folytatnák a résztvevők valamikor később velünk a tanulást, úgyhogy jó lenne, ha tudnának ilyet kapni tőlünk. Persze nyilván lehetett volna üzleti alapon valami salátát készíteni és eladni nekik, de az nem a mi stílusunk. Vártuk azt az ötletet, ami a következő 10-15 évünket ugyanúgy meg fogja határozni, mint az elmúlt másfél évtizedet és a jelenünket is az alap Tudatos Vezetés program. Ugyebár a viselkedéstudományi és az idegtudományi ismereteinket a saját szolgáltatásainknál vastagon használjuk, legyenek azok jelenléti programok vagy az applikáció. Másnak viszont ezeket a gondolatokat nem tanítottuk. Folyamatosan pörgött bennem a kérdés, hogy vezetőknek ebből miket lenne leginkább érdemes megtanítani, amiket gyorsan és közvetlenül át is tudnak ültetni a mindennapjaikba. Mert ugyebár anélkül semmi értelme nem lesz az egésznek, csak szórakoztató elfoglaltság szintjén marad az egész. És hát pont ez a mi megkülönböztető pontunk a piacon, hogy érzékelhető hatást is sikerül többnyire gyakorolni.


Három éve kezdődött a Tudatos Vezetés PRO fejlesztése, amit aztán első körben csak néhány régi ügyfelünknek ajánlottunk, akiknél korábban Tudatos Vezetés alapprogramot csináltunk. 2023-ban és 2024-ben jó pár ilyen csapat indult, Dobay Robi, Filep Laci és jómagam vezetésével. Az első modul a tudatos viselkedéstervezésről, a második a munkatársak elkötelezettségének növeléséről idegtudományi alapon, a harmadik a kognitív torzítások megismeréséről és hatásuk csökkentéséről szól. Természetesen coaching utánkövetéssel és egyéni szintű testre szabással. És közben az Act2Manage-ben is elkészültek a kapcsolódó tartalmak, úgyhogy “blended” formátumban tudjuk már megvalósítani. Most kezdünk el erről többet kommunikálni, és szélesebb ügyfélkörnek is megmutatni a lehetőséget. De csak azoknál indítunk ilyet, ahol az alapok tényleg rendben vannak. Ja, és majdnem elfelejtettem: nyáron elkészült az angol verziója is a programnak, mert befutott rá megrendelés.


+1 Oké, egy a ráadás. De ha ezt elmondanám, mindenkit meg kellene ölnöm. :-D Terveink szerint rövidesen bejelentésre kerül egy olyan partneri együttműködésünk, ami egy globális nagypályás játékossal van összefüggésben. Majd erről Dobay kolléga fogja lerántani a leplet, ha már annyi év munkáját beletette.


Remélem nem untattam a fenti információkkal mindazokat, akik évek óta követik a dolgainkat, olvassák a cikkeket és az e-könyveket.



• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.