2024. július 29., hétfő

Miért érezheti a kolléga, hogy őt mindig csak b@szogatják?

A negativity bias nevezetű kognitív torzítás két oldalról is hozzájárul ahhoz az érzéshez, hogy az embert folyamatosan izélgetik, ahelyett, hogy észrevennék és szóvá tennék a mindennapokban azokat a dolgokat, amiket jól csinál. Nem tartanák természetesnek.

A vezető (mint bármely más emberi lény) ugyanis hajlamos a hibákat, problémákat, hiányosságokat inkább észrevenni, és azok hatnak rá érzelmileg is erőteljesebben, mint az ugyanakkora intenzitású pozitívumok. Ezeket tehát nagyobb valószínűséggel fogja visszajelezni.


A munkatárs oldaláról ugyanez a torzítás felerősíti a folyamatos basztatás érzékelését, hiszen ő is jobban ki van hegyezve a negatív visszajelzésekre. És mivel érzelmileg erőteljesebben megérintik, emlékezni is inkább ezekre fog, akkor is, ha amúgy kapott pozitív megerősítést a vezetőjétől.


A kognitív torzítások közül talán a negativity bias az, amelyiket viszonylag könnyen tudunk kezelni, ha némi tudatosságot viszünk a munkatársakkal folytatott kommunikációnkba. Tulajdonképpen azt a szokást kell kialakítanunk, hogy ha valami pozitívumot tapasztalunk a kollégáink részéről, ha elégedettséget vált ki a teljesítményük vagy a viselkedésük, akkor ragadjuk meg az alkalmat, és közöljük velük. Ráadásul az érzelmi intenzitáskülönbség miatt nem is elég az 1:1 arány, a normális egyensúly érzetét úgy lehet kiváltani, ha a pozitívumok száma jóval meghaladja a negatívumokét. Persze csak akkor leszünk hitelesek, ha az elismerés, a jó szó valóban kiérdemelt.


Miért vennénk erre a fáradságot? Egyszerűen azért, mert ha a kollégánk folyamatosan baszogatva érzi magát, akkor az elveszi a motivációját. Akkor is, ha a vezető egyáltalán nem gondolja úgy, hogy ez indokolt lenne. A negativity bias ugyanis mindkettőjükre hatást gyakorolhat.


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.