2018. augusztus 15., szerda

Nagyobb az esélyed egy sikeres startup-ra középkorúként

Egy felettébb érdekes kutatásról számolt be kb. egy hónappal ezelőtt a Harvard Business Review, melyben az USA statisztikai hivatala és az MIT Sloan School of Management munkatársai dogoztak együtt. Arra keresték a választ, nagy amerikai mintán, hogy vajon mennyire igaz az általánosan elterjedt vélekedés, miszerint a fiatalok tudnak sikeres startup-okat alapítani. Milyen fiatal volt ugye Zuckerberg meg Jobs is, amikor létrehozták a cégeiket! Egyébként is nagyon népszerű jövőkép az ifjúság körében, hogy ukmukfukk gründolnak egy fasza kis IT startup-ot, aztán szénné keresik magukat vele, majd pedig Ferrarival fuvarozzák le a vízpartra a bombázókat a yachtjukon csapatni.


Először megturkálták a statisztikai hivatal adatbázisát, és arra jutottak, hogy alapításkor az amerikai cégtulajdonosok átlagéletkora 42 év. Igen ám, de ebben benne van az összes éttermes meg mosodás kisvállalkozó, úgyhogy mindenféle egyéb szűrőket is alkalmaztak, hogy rázoomoljanak a tipikus, technológiai jellegű startup cégekre. Végeredményként nagyjából ugyanezt kapták: a high-tech vállalkozók is átlagosan a negyvenes éveik elején indították a bizniszt. Vannak egyébként iparági eltérések, miszerint például az informatika terén egy kicsit alacsonyabb, 40 év körüli az átlagéletkor, míg mondjuk a biotechnológiánál 47-hez közeli.

Megnézték azt is, méghozzá több szempontból vizsgálva (az első öt év létszámbővülése, forgalomnövekedése, illetve eredményes exit-ek), hogy a legsikeresebb startup-okat, azaz a top 1%-ot milyen életkorban alapították, és mindegyik szempontnál azt találták, hogy átlagosan 45 éves volt az alapító. Mindössze 10% volt a cége létrehozásakor a húszas éveiben, kb. 33%-ot tettek ki a negyvenesek, valamivel 30% alatt a harmincasok, és 20% felett az ötvenesek.

Izgalmas továbbá a kutatásnak az az aspektusa, hogy az extrém módon sikeres Top 0.1%-ba milyen eséllyel kerülnek bele a különböző életkori csoportokba tartozó vállalkozók. Az esély az alapításkori életkorral fokozatosan emelkedik, az ötvenes évek végéig, aztán ott visszazuhan a 20-as évek szintjére. A felmérést végző szakemberek szerint a munkatapasztalat mértéke is ott van a magyarázó tényezők között. Arra is kitérnek a cikkben, hogy az informatikai ipar emblematikus figurái, akik  a húszas éveikben alapították a cégüket, az igazi nagy áttörést 45-50 éves koruk környékén érték el.

Természetesen a fentiek egyáltalán nem jelentik, hogy a fiatalok ne alapíthatnának sikeres vállalkozásokat, én is ismerek személyesen jó párat, egyszerűen csak arra utalnak a kutatási adatok, hogy a “fiatal startupper” egy mítosz, amit leginkább az ismert figurák történetei erősítenek fel. Én pedig azért írtam róla a Tudatos Vezetés blogon, mert arra szeretném buzdítani középkorú kortársaimat, hogy az ég világon semmiről nem késtek le, nyugodtan belevághatnak a vállalkozásba, ha van elképzelésük. Aki vette a fáradságot és nyomta a melót, rengeteg tapasztalatot szerzett pályafutásának első két évtizedében, amit a második két évtizedben igen jól tud hasznosítani egy vállalkozás keretei között. Mi magunk is 40 felett jártunk, amikor a tanácsadói világból kikacsintottunk, és technológiai jellegű céget is indítottunk. Egészen biztos vagyok benne, hogy a szakmai gyakorlatunk, vezetési és vállalati tapasztalataink nélkül nemigen lettünk volna képesek olyan digitális tanulási terméket létrehozni, mint az Act2Manage mobilapplikáció, amihez addig, legalábbis iparág tekintetében, nem sok közünk volt.

Meg vagyok győződve arról, hogy ha az életünk közepén menetrendszerűen érkező elbizonytalanodást és útkeresést ügyesen kezeljük, akkor negyvenes és ötvenes éveinket értékteremtő, alkotó tevékenységgel tudjuk megtölteni, ráadásul bölcsebben, rutinosabban, és kevésbé önmegsemmisítő üzemmódban, mint ahogy mentünk keresztül fejjel a falon harmincasként. És itt van némi alátámasztó adat is hozzá, masszív méretű kutatásból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.