2018. augusztus 2., csütörtök

Az emberek alaptermészetét nem fogod megváltoztatni

Többségünkben évtizedeken, vagy akár egy életen át él a remény és bizakodás, hogy munkatársainkat, családtagjainkat, párunkat meg tudjuk változtatni. A jó tulajdonságok mellett ugyanis mindenkinek vannak idegesítő személyiségjegyei. Különösen bosszantóak azok a “hiányosságok”, amelyekben mi magunk a saját természetünkből fakadóan erősek vagyunk. A cégek sok pénzt áldoznak erre, újabb és újabb varázslók bevonásával és különféle bűvészmutatványok megrendelésével, az emberek pedig lankadatlanul próbálkoznak a szeretteik személyiségének megreformálásával, de rendre kudarcba fulladnak az erőfeszítéseik. 

Hogy miért van ez így? Azért, mert az alaptermészetünk meglehetősen stabil. Hogy például valaki folyamatosan keresi a társaságot, vagy rendszeresen igényli az egyedül töltött időt. Rendszerető inkább, vagy erre nincs sok igénye. Bőbeszédű vagy megfigyelő alkat. Ambiciózus vagy sem. Másokkal akar versengeni vagy önmagával, esetleg sehogy. Be akarja fejezni, amit elkezdett, vagy inkább csak az ötleteket ontja. Magasra teszi a lécet és sosem elégedett, vagy kábé minden jól van úgy, ahogy alakul. Érzékeny mások rezdüléseire vagy egyáltalán nincs erre affinitása. Elmélyül egy-egy témában, vagy inkább sok minden iránt érdeklődik, felületesen. Még hosszasan lehetne sorolni a példákat. Ráadásul természetesen ezeknek a dimenzióknak nem csak a két végpontja létezik, hanem az összes köztes skálaértéke, végtelen kombinációját adva a személyiségdiszpozícióknak.

Ha van egy kollégánk, akiben erős a függetlenség iránti igény, az önirányítás és a magabiztosság, nem fogjuk bólogató, engedelmes beosztottá faragni. Ha az egyik munkatársunk alapvetően szétszórt, akkor sose lesz belőle pedánsan adminisztráló ember, legfeljebb erős kényszer hatására megteszi, amit muszáj. Ha a párunk nem igényli folyamatosan a társaságot, akkor bármennyi korholás, hiszti, érvelés, meggyőzés, értelmi beláttatás, érzelmi zsarolás, erőltetés hatására sem fogja elérni az igény módosulását, legfeljebb hajlandó lesz erőt venni magán a kedvünkért vagy a konfliktus elkerüléséért.

És mi az amin lehet változtatni akkor? A gondolkodáson és a viselkedésen lehet, elsősorban belátás után, saját akaratból, munkával. Ehhez segítségül szolgál az elvárásmenedzsment, a keretek tisztázása, a miértek megbeszélése, a visszajelzés, az önismeret fejlesztése, a tanulás, a gyakorlás, coaching, terápia, stb. Amikor az ember úgy látja, hogy a saját céljai, egészsége, eredményessége vagy emberi kapcsolatai érdekében tudatosan változtatnia kell a zsigeri viselkedésén, akkor erre sok odafigyeléssel és gyakorlással képesek lehetünk, sőt hosszabb távon akár szokásunkká is válhat az új viselkedés, ami végül a személyiségünk fejlődésére is hatással van. De szó nincs arról, hogy kívülről valaki varázsütésre megszerel bennünket. Ha fontos nekünk, jelentős erőfeszítés és időbefektetés árán tudunk változtatni és változni.

A viselkedést, leginkább időlegesen, külső hatás segítségével is lehet módosítani: jutalmazással, szabályozással, fenyegetéssel, büntetéssel, vagy akár olyan ügyes és értelmes megoldásokkal, amelyeket a viselkedéstudomány is vizsgált számos kísérletben. Rá tudod venni az emberek egy részét, hogy egészségesebb ételeket válasszon, ha azokat rakod szemmagasságba. Sokan választják a kisebb tányért a menzán, ha van ilyen opció is. A szelektív hulladékgyűjtésre számottevően több embert lehet rábírni, ha adnak gyűjtőedényt vagy zsákot, és házhoz jönnek érte. Ha nem veszünk csokit és nem vár ránk a szekrényben, kisebb eséllyel fogunk lebattyogni érte a boltba, amikor megkívánjuk.

A saját motivációból, sok munkával elért változás mellett egy-egy komoly trauma is válthat ki személyiségjegyeket módosító hatást, de ezeket, sajnos vagy szerencsére, nem lehet megrendelni.

Ennek a bejegyzésnek az a fő üzenete, hogy ideje lenne elengedni azt a reménytelen célunkat, hogy a kollégáink vagy a hozzánk közel álló emberek alaptermészetét megváltoztassuk. A viselkedésük egyes elemeire lehet hatást gyakorolni a fent felsorolt módszerekkel, de nem fognak kibújni a bőrükből.


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.