2016. május 9., hétfő

Az ultra-sikeres emberek közös szokása

Az Observer egy áprilisi cikkében ír az ultra-sikeres emberek közös szokásáról, mégpedig arról, hogy sokat olvasnak. Először leírja néhány ismert személy olvasási szokásait (Warren Buffett, Mark Cuban, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Oprah Winfrey), aztán hivatkozik egy 1200 jómódú ember részvételével készített felmérésre, melyből kiderült, hogy többségüknek az olvasás a kedvenc időtöltései közé tartozik. Azt is megállapították egyébként, hogy az átlaghoz képest lényegesen kevesebb időt töltenek a tévé előtt.


Az sem lényegtelen, hogy mit olvasnak ezek az emberek. Jellemzően nem szórakozási hanem tanulási céllal választanak könyveket. A regényekkel szemben az ismeretterjesztő tartalmakat és más sikeres emberek élettörténetét részesítik előnyben, hogy inspirációt nyerjenek.

A cikk egyébként egyéb kutatási bizonyítékokra hivatkozva arról is beszámol, hogy az olvasás pozitív mellékhatásként segít a stressz, a depresszió és a demencia megelőzésében, erősíti az önbizalmat, az empátiát és a döntéshozatali képességet, valamint az élettel kapcsolatos általános elégedettségérzetet.

Nekem egyébként az a tapasztalatom, hogy egy jó könyv mindig cselekvésre inspirál. Eredmény pedig csak cselekvésből lesz. Bármilyen meglepő, a pofázás önmagában nem elégséges.

Ha szeretnél a nyomdokukba lépni, de nincs ötleted, hogy milyen könyvvel kezdhetnéd, van jó pár könyvajánló lista az írás végén.

1 megjegyzés:

  1. Az olvasas onfejleszto funkcioja kapcsan nekem mindig a komplex adaptiv rendszerek, illetve az evolucio jut eszembe. Minel sokszinubbek a gondolatok az ember fejeben, annal erdekesebb kombinaciok johetnek letre es versenyezhetnek egymassal (hasonloan egy populacio genetikai allomanyahoz es a sikeres mutaciokhoz). Mivel lehet egyszeruen gazdagitani a gondolati sokszinuseget? Olvasassal. Nyilvan nem ez az egyetlen es kizarolagos mod. Persze lehet muhelyvitat is tartani, meg brainstormingot masokkal. De valoszinuleg az olvasasnak a legszimplabb modja. Nem kell hozza (vita)partner, barmikor vegezheto, gyors, nem kell szervezkedni hozza.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.