2015. szeptember 3., csütörtök

Egy kérdés, ami drasztikusan javíthatja kapcsolatodat a csapatod tagjaival

Richard Paul Evans, író-pszichológus idén februárban írt egy cikket arról, hogy miként mentette meg romokban heverő házasságát, melynek keretei között folyamatosan nyírták egymást a nejével. Egy szép napon jött az inspiráció, hogy mit kéne tennie, aztán egy kérdéssel sikerült megfordulni a lejtőn. A kérdés így hangzott: Hogyan tudnám jobbá tenni a napodat? Először persze szkeptikus volt az asszony, de mivel minden alkalommal szó nélkül teljesítette a férj a kéréseit, előbb-utóbb ő is elgondolkodott, mi is zajlik itt éppen. Kezdtek egyre közelebb kerülni ismét, aztán pedig a feleség is érdeklődővé vált az embere igényeire. Nem állítja, hogy soha többet nem veszekedtek, de sikerült megmenteniük a házasságukat.


Erről jutott eszembe, hogy valami hasonló kérdés a vezetőknek is jól jönne. Ha nem is kell minden áldott nap megkérdezni, szerintem igencsak jó irányba tereli a vezető-beosztott kapcsolatot, ha mondjuk kéthetente megkérdezed a kollégádat, hogy például Milyen segítségre lenne szükséged tőlem a munkádhoz? vagy Hogyan tudnám segíteni a munkádat?. Aztán persze oda is figyelni a válaszra. Ha tudsz segíteni az adott kérdésben, akkor arra vonatkozó vállalást tenni, végül pedig természetesen teljesíteni az ígéretet. Néhányszor ezt megismétled, és garantáltan mélyülni fog a bizalom, és az arra valóban érdemes kollégáknál megjelennek a kölcsönösség jelei.


A vezetők akkor lesznek sikeresek, ha a csapatuk eredményes. Ehhez pedig a vezető részéről az iránymutatás és a koordináció mellett odafigyelésre, törődésre és támogatásra van szükség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.