2012. október 12., péntek

Középvezetőnek lenni stresszesebb, mint felső vezetőnek

Az Office Space c. film egyik jelenete

Legalábbis ezt állítja David Rock a Harvard Business Review blogján egy Stanford Egyetemen végzett kutatásra hivatkozva. Minél feljebb van valaki a vállalati ranglétrán, annál kevesebb stresszt kell elviselnie. Ez a megállapítás bizony ellentétes a közhiedelemmel.

Az idegkutatással foglalkozó szerző szerint saját tudományterületük eredményei megerősítik a fenti állítást. A vezetőket nagy mértékben motiválják azok a tényezők, amiket az úgynevezett SCARF modell tartalmaz: Status, Certainty, Autonomy, Autonomy, Relatedness, Fairness. Tehát lehet, hogy sok a stressz a hierarchia tetején, de azt kompenzálni tudja a SCARF modell több jutalmazó tényezője.


A legfelső vezetőknél a státusz ugyebár adott, a relatív státusz meg pláne, amit a cikk írója "helyi státusz"-nak nevez. A kedvező fizetési csomagok, a menedzserszerződések és a vagyoni helyzet az átlagemberhez képest jelentősen nagyobb biztonságot jelentenek számukra. Lényegesen több autonómiával rendelkeznek, mint az alacsonyabb szervezeti szinten dolgozó vezetőtársaik. Végül pedig a vállalaton belüli igazságtalanságokból is sokkal kevesebb jut nekik. 

David Rock következtetése tehát az, hogy a felső vezetőknek nem a saját stressz szintjük csökkentésével kell elsősorban foglalkozniuk, hanem azzal, hogy a köztes vezetői rétegeknek segítsenek ebben, akik még a nyaralásra is magukkal viszik telefonjukat, ellenőrizgetik e-mailjüket. A nemzetközi trend a felső vezetők körében pont ellentétes, állítja a cikk írója.

Nem feltétlenül veszik észre a középvezetőkkel kapcsolatos stresszproblémát a felső vezetők. Mivel ők maguk pozitívak, mások helyzetét is pozitívabbnak gondolják. Számos kutatás igazolja, hogy a magasabb státusz többnyire érzéketlenebbé tesz a szociális problémákkal kapcsolatban. A felső vezetőkre jutó gondolkodnivaló mennyisége is megnehezíti, hogy mások helyzetébe beleéljék magukat, és arra is hajlamossá teszi őket, hogy fals feltételezésekbe bocsátkozzanak mások érzéseivel kapcsolatban.

Kedves felső vezető olvasóim, kéretik figyelembe venni a fentieket! Általában van lehetőség a középvezetői autonómia és a szervezeten belüli elismertség növelésére, a kontrollálható bizonytalansági tényezők csökkentésére, az emberi kapcsolatok erősítésére és az igazságtalanságok gyomlálására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.