2018. március 4., vasárnap

Könyvajánló: Előadok, tehát vagyok

Vannak vezetők, akik ösztönösen kiválóak, eredményesek, és munkatársaik nagyra tartják őket. A többség azonban nem ilyen. Vannak előadók, akik tudásmegosztásra, sztorizásra termettek, és az emberek tátott szájjal hallgatják őket. A többség azonban nem ilyen. Oktatási intézményeinkben fehér holló az a tanár, aki nem untatja halálra a hallgatóságát. A munkahelyeken pedig a “prezentáció” kifejezés szinonimájává vált annak a tömegpusztító fegyvernek, melynek keretei közt kivetített, apró betűvel írt felsorolásokat olvasnak fel, esetleg követhetetlen táblázatokat mutogatnak a résztvevőknek, akik amúgy a laptopjukat nyomkodják odafigyelés helyett.


Nagyjából egy időben kezdtük a blogolást Dr. Prezivel, azaz Németh Zolival, hamar észre is vettük egymást, és megismerkedtünk. Szenvedélyes, a témája iránt elkötelezett szakembernek bizonyult már akkor is, azóta pedig számos fronton járult hozzá a hazai előadói színvonal fejlesztéséhez: tréningekkel, egyéni támogatással, Toastmasters klubokkal, TEDx előadók felkészítésével, fiataloknak szervezett táborral, stb. Legújabb projektjében hat tapasztalt szerzőtársát trombitálta össze, hogy megajándékozzanak bennünket egy hazai előadási/prezentációs szakkönyvvel.  Gyakorlatias segítséget kaphatunk számos fontos témában:

  • Hogyan építsük fel az előadásunkat tartalmilag és struktúra tekintetében?
  • Mitől leszünk érdekesek a hallgatóság számára?
  • Mi kell a hitelességhez és a karizmatikus előadásmódhoz?
  • Hogyan legyünk önbizalommal teliek, lazák, lámpaláz-mentesek?
  • Milyen jelentősége van a beszédhangunknak?
  • Miképp lehet előadásunk látványos, ahelyett, hogy emberiség elleni bűnöket követnénk el a PowerPoint segítségével?

A könyv nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy megismerhessük a profik gondolkodását és módszereit. Aki veszi a fáradságot, feladatokon keresztül viheti magához közelebb a tanultakat. Szerintem már az is óriási dolog, ha ez ember kiválaszt néhány apróságot, amire a következő prezentációján vagy előadásán tudatosan oda fog figyelni. Akár a felkészülés során, akár a nagy napon. Nem árulok zsákbamacskát, ez mind macera. Ahogy a vezetéssel kapcsolatban is számos alkalommal fejtegettem, nulla befektetéssel nulla eredmény lesz. Időigényes és munkás dolog végiggondolni, milyen üzeneteink vannak, mit tegyünk bele és mit hagyjunk ki, hogyan építsünk fel egy sztorit, milyen bevált technikákat alkalmazzunk. Én szentül hiszem viszont, hogy néhány kisebb előrelépéssel is ki fogunk emelkedni a mezőnyből, ami felett található a béka.

Itt egy praktikus tankönyv az előadásról, amire nem lehet azt mondani, hogy amerikai bullshit lenne. Honfitársaink írták, hazai példákkal, de természetesen a személyes tapasztalatok mellett ott van a háttérben a nemzetközi tudás is. Itt se feledjétek azonban, hogy az olvasás nem tesz jobb előadóvá, csak ha fokozatosan és szisztematikusan beépíted a tanultakat az életedbe, és rengeteget gyakorolsz!

Ezen a linken tudod beszerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.