2016. szeptember 23., péntek

A túl kevés alvás szétbarmolja a teljesítményedet

Pár napja olvastam egy Huffington Post cikket arról, hogy milyen hatást gyakorol a szervezetünkre és a teljesítményünkre, ha rendszeresen kevesebbet alszunk, mint amennyire szükségünk lenne. Valahogy nem veszik az emberek elég komolyan, hogy milyen fontos a regenerálódás. Lazán elengedik a néhány éves gyerek délutáni alvását, mert macerás rávenni, majd csodálkoznak, hogy estére hisztérikus zombivá válik. Hagyják a kisiskolásokat sokáig fennmaradni, aztán persze reggel vért izzadnak, hogy kiverjék őket az ágyból. És persze felnőttként is inkább bezsúfolnak még valamit az estéjükbe, annak árán, hogy reggel mosott szarként lesznek kénytelenek összekaparni magukat.

Az írás részletesen összefoglalja az alvásmegvonással összefüggő egészségügyi problémákat, én azonban inkább a teljesítményhez kapcsolódó hatásokat emelném ki:

  • kognitív képességek csökkenése
  • ingerlékenység
  • emlékezetkihagyás
  • morális ítélőképesség gyengülése
  • magasabb stressz szint
  • csökkenő kreativitás

A lefekvés előtti időszakban végzett munka, és az elektronikus kütyük által kibocsátott kék fény is kifejezetten rontja az alvásunk minőségét. Célszerű olyan rutint kialakítani, ami az elalvást megelőző órában már valami ezektől eltérő, nyugalmasabb tevékenységet tartalmaz, mint mondjuk egy kellemes fürdő, beszélgetés vagy olvasgatás.

A nyáron kezembe került egy Forbes interjú Dárdai Pállal, aki azt nyilatkozta, hogy szezonban minden este lefekszik este 10-kor. A komoly sportolók egyébként általában nem bízzák a véletlenre a napirendjüket, nem csak az edzéseket és a táplálkozást végzik tudatosan, hanem a megfelelő mennyiségű pihenést is betervezik. A felnőtteknek a cikk szerint kb. 7-9 óra alvásra van szükségük, valószínűleg genetikailag meghatározott, egyéni különbségekkel. Ha azt gondolod, hogy neked 5-6 óra is elég, esélyes, hogy nem hozod ki így magadból a benned rejlő potenciált.

Néhány éve én is rászoktam, hogy ha másnap tréninget tartok, mindenképp lefekszem időben, méghozzá a hálószobában, nem bepunnyadva valami dögunalmas tévéműsoron a nappaliban. Nem fogyasztok este alkoholos italt sem. Ezeknek köszönhetően reggel kipattan a szemem legkésőbb egy perccel az óracsörgés előtt, és energikusan indulhat a reggeli készülődés.

Bármennyire is vagánynak tűnhet, hogy valaki néhány óra alvással elketyeg, komoly árat fizet érte. És ha vezetőkről van szó nem csak a saját egészségük és személyes teljesítményük látja kárát ennek a rossz szokásnak, hanem a fenti felsorolásból adódóan a kollégáik is.


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.