2016. szeptember 19., hétfő

Mi az a facilitátor?



Fogadjátok szeretettel Emich Szabolcs kolléga vendégposztját a Tudatos Vezetés blogon, új e-könyvem megjelenésének apropóján!

Egy nagyon különleges, hasznos, szervezeti közegben élő "állatfajta" áldásos tevékenységét ismerhetitek meg az alábbiakban. Ha eddig nem tudtad pontosan, mi fán terem a facilitátor, de nem merted megkérdezni, most itt a nagyszerű lehetőség, hogy kitisztuljon a kép...


Árnyékos helyeken, mondjuk egy csendes szerda délután az irodában, ha óvatos vagy, megpillanthatod napi rutinját végző Facilitátort! A Facilitátor természetes közege a megbeszélés. Sokszor kezében filccel lehet megfigyelni, ahogy a táblára ír fel egy éppen elhangzott gondolatot. Szokásai közé tartozik, hogy kiragad egy-egy résztvevőt, egy ideig figyeli miket mond és erre a figyelemre kéri a többieket is. Néha hangosan összefoglalja amit hallott. A saját véleményét a témáról szinte soha nem mondja el. Már-már megszállottan törekszik a semlegességre. Nem foglal állást.


Meglepő módon — talán pont a semlegesség miatt — a résztvevők szívesen megosztják vele nézőpontjaikat, és figyelmesen hallgatják a többiekét. Figyel. A szeme sarkából is észreveszi a kibontakozó megoldásokat és a meghallott ötletekből széleskörű megoldást kovászol. Átható tekintetét újra és újra a célra szegezi. Gyertek erre, a cél felé egyenesen! Ha a csapat elkanyarodik a témától, rögtön előkapja a célt, és felrajzol egy odáig vezető térképet! “Nem arra az amarra!”

Most a kezét figyeld! Serényen összegez a táblára, bábáskodik a döntések, víziók születésénél, hogy azok élettelien pattanjanak elő a résztvevőkből. Nagy lelkesedéssel vezeti az ötletbörzét, mint egy karmester. Lépésről lépésre építi fel a megbeszélést. Elképesztő, amit csinál! A szobában egyszer csak ritmus lesz, dinamika. Az emberek először csak csevegnek, majd belemelegednek a beszélgetésbe, az álláspontok közelednek, megszületik a megoldás, végül megbeszélik a következő fontos lépéseket.

Ha menet közben valaki elbóbiskol, vagy az energia leül, a facilitátor felpattan és “bedob” valamit, amivel felpörgeti a résztvevőket. Nézd csak, a csoportban az emberek udvariaskodnak egymással! Ott például az a kolléga okos emberek véleményét idézgeti, de a sajátját visszatartja. A facilitátor ilyenkor sem rest, és nekiszegezi a kérdést: “És TE mit gondolsz? Az érdekel itt most mindenkit a teremben, hogy Neked mi a véleményed!” Majd azonnal hátralép és hárítja a vita csattanásait. Pont annyit enged át, hogy a lehető legtöbbet tanulja egymástól a csoport.

De vajon miért csinálja mindezt a Facilitátor? A nagy öregek azt mondják azért, mert elkötelezetten hisz abban, hogy a csoport többre képes, mint az egyének, egyenként. Furcsa gondolat. Tűnődjünk el rajta…




WikipediaTudVezetés

A facilitátor segít csoportoknak, csapatokat megérteni a közös céljaikat és segít megtervezni, hogy hogyan érjék el ezeket. Eközben a facilitátor semleges marad, nem foglal állást a kérdésekben. 

Egy mesteri facilitátor a legnemesebb értelemben is teljes ember. Figyelmével, szolgálatba állított akaratával egy-egy csoportot hozzásegít a hatékony és kapcsolódó együttműködés élményéhez. Ő az, aki képes felelősséget vállalni a folyamatért, az időért, a fókuszért. Amikor 5, 10, 15, sok ember találkozik egy-két órára, az az adott szervezet számára nagyon költséges ráfordítás. Mégis, az az általános tapasztalat, hogy a legtöbbünk hatékonytalannak ítéli meg ezeket az együttléteket.

Ha létezik egy olyan ember a cégnél, aki egyetlen óra alatt 5, 10, 15 órányi munkát tud megspórolni, akkor az a facilitátor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.