2016. június 6., hétfő

Jin és jang vezetői szerepek

Jin és Jang
Gyakran látni olyan csapatokat, akik jól elvannak egymással, csak éppen nem haladnak előre a dolgok. Egyes üzletileg sikeres cégeknél ennek ellentéte figyelhető meg: jönnek az eredmények, közben viszont az ember nem nagyon érdekel senkit, a hangzatos szlogenek dacára. Mellékhatásként erősen csökkenő motivációt és elkötelezettséget, apátiát, elvándorlást vagy kiégést tapasztalnak a munkavállalók körében. Azokról a szervezetekről inkább nem is ejtenék szót, ahol szarul érzik magukat az emberek, de legalább egy helyben topognak…


A csapatokban van kétféle, elengedhetetlen szerepcsoport, ami a hosszú távon fenntartható, eredményes működéshez szükséges. Az egyik a feladatra irányuló szerepek, a másik a csoportfenntartó szerepek köre.

A feladattal kapcsolatos például a kezdeményezés, célkitűzés, információkérés/adás, vélemények tisztázása, explorálás, ötletgyűjtés, célra tartás, értékelés, energizálás, és az előrehaladás nyomon követése. A csoport fenntartásához szükséges például az elfogadás, a dicséret, a biztatás, mások meghallgatása, a harmonizálás, a konfliktusmegoldás, mindenki bevonása, közös értékek és együttműködési módok tisztázása, a csoportfolyamatok nyomon követése, és persze a humor.

Természetesen az összes szerepet nem feltétlenül szükséges a vezetőnek végezni személyesen, sőt. Az a vezető azonban, aki az egyik vagy másik fő területet elhanyagolja, nem végzi rendesen a munkáját.

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.