2015. szeptember 7., hétfő

Szabadidős tevékenységek, melyektől okosabb leszel

Szomorú hírem van: sajnos a tévé bámulása nem tartozik ide. Nemrég egy Simple Capacity cikk összegyűjtött egy csokor egyszerű, hétköznapi szabadidős tevékenységet, melyekkel kapcsolatban tudományos kutatások igazolják, hogy előnyösen hatnak a szellemi kapacitásunkra. Hozzájárulnak például az elemzőkészség, a kreativitás, a nyelvi készségek és szövegértés, a memória, a mintázatok felismerése, az empátia és a koncentráció fejlesztéséhez, valamint a magasabb szintű neuroplaszticitáshoz (az idegrendszer azon képessége, melynek során funkciójának, szerkezetének vagy kapcsolatainak reorganizációjával válaszol a belső vagy külső ingerekre, azaz egyfajta folyamatos fejlődési és alkalmazkodási képesség).

Az alábbi időtöltések hozzájárulnak ahhoz, hogy elhülyülés helyett egyre jobbak legyenek a szellemi képességeink, vagy legalábbis szinten tartsuk őket:

1. Zenélés valamilyen hangszeren

2. Olvasás (akármit)

3. Rendszeres testmozgás (igen, visszahat az agyműködésre!)

4. Idegennyelv-tanulás

5. A korábban tanultak átismétlése, felhasználása más módon (pl.: összefoglalót írni arról, amit olvastál, előadást tartani róla)

6. Játékos agytorna (táblajátékok, kártya, sudoku, rejtvények, stb.)

7. Meditáció

Én hozzátenném még ehhez az értelmes (egymást valóban meghallgató és nem egymás melletti párhuzamos) beszélgetéseket, valamint az írást, vagy bármiféle szellemi vagy fizikai alkotó tevékenységet, melynek során valamit létrehozunk a semmiből.

Bár még az olvasóktól valószínűleg igen távol van a probléma, megdöbbenéssel tapasztalom, hogy népbetegséggé kezd válni az idősebbek körében a demencia. Mivel a szervi betegségeket elég jól karban tudják már tartani az orvosok, sajnos nagyon sok idős embert végül ez a betegség visz el egy-két év leforgása alatt, elég méltatlan, és minden érintettet nagyon megterhelő módon. Először a felejtéssel indul, aztán már a családtagokat se ismeri fel az illető, végül pedig már azt se feltétlenül tudja, mit kezdjen a szájába vett falattal. Pedig egyébként más komoly szervi problémái nincsenek. Persze tuti módszer nincs az elkerülésre, az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint az agy rendszeres használatával csökkenthető a kockázat.

De ha ezt a fenyegetést még túl távolinak találod, és van hátra még 20-30 aktív éved a nyugdíjig, akkor is könnyen beláthatod, hogy a változásokhoz való alkalmazkodó- és jövedelemtermelő képességed, más szóval munkabiztonságod is szorosan összefügg az értelmi képességeid alakulásával.

Cseréld le a passzív, fogyasztás típusú pihenést valami aktívabbra. Ha fizikailag vagy fáradt, olvass, aztán aludj egy nagyot! Ha szellemileg, akkor menj el mozogni egy kicsit! Válassz ezek közül egy testhezállót: tanulj, zenélj, meditálj, tervezz vagy alkoss valamit! Cselekedj hamarabb, mint amikor a probléma már észrevehető!


Köszi Pécsi Ferinek az eredeti cikk megosztását!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.