2015. március 5., csütörtök

Hogyan tűnhetsz okosnak a meetingeken?

Mára legyen egy könnyedebb téma. Kaptam nemrég Tóth Vikitől egy ábrát a 9GAG-ről, ami kiváló javaslatokkal szolgál arra, hogy a munkahelyi megbeszéléseken igazán okosnak tűnhess:

1. Rajzolj a flipchartra egy Venn-diagrammot! A kollégáid hosszasan vitatkozhatnak majd azon, hogy mekkorák a körök és az átfedés, valamint milyen címkék írnák le legjobban a halmazokat.

2. Fejezd ki a mások által említett százalékokat törtekben! Pl.: "Az emberek 25%-a rákattintott erre a gombra." Erre te: "Értem, akkor minden negyedik felhasználó így járt el."


3. Javasold, hogy lépjetek vissza egyet! "Mit is akarunk itt megoldani?" (Mondjuk szerintem ennek esetenként van is értelme.)

4. Folyamatosan bólogass, és tegyél úgy, mint aki jegyzetel! Például minden mondatból leírhatsz egy tetszőleges szót.

5. Lassú tempóban ismételd meg az utolsó mondatot, amit a mérnök kolléga vagy más szakember mondott! Ezáltal az ő brillírozása áttevődik rád.

6. Kérdezd meg, hogy "És ez skálázható?", bármiről is legyen szó! Az emberek többsége úgyse fogja érteni.

7. Állj fel és sétálj körbe szótlanul! Vegyél néhány nagy levegőt, és alkalmanként dőlj neki a falnak! Meglepő tiszteletet fog kiváltani bölcs gondolkodásra utaló viselkedésed.

8. Kérd meg a prezentálót, hogy lapozzon vissza egyet! Ebből úgy néz ki, mintha jobban figyelnél, mint mások. Ha nincs mire rámutatnod, mondd csak azt, hogy nem vagy benne biztos, mit is jelentenek ezek a számok.

9. Lépj ki a tárgyalóból egy fontos telefonhívás miatt, mert ez is igazolja, milyen nélkülözhetetlen és elfoglalt ember vagy!


Ez a lista természetesen messze nem kimerítő. A vállalati megbeszélések nagyszerű táptalajként szolgálnak az okosság látszatát sugárzó viselkedésformák gazdag flórájához.

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.