2015. február 20., péntek

Az élet dolgai egyszerűek, de ettől még nem könnyűek

Hihetetlenül népszerűek a sikerreceptek, a modellek, az összetett koncepciók. Könyvek ezrei adhatók el csodadiétákkal. Tanácsadócégek százai keresnek extrém összegeket mindenféle komplex módszertanok vállalati bevezetésével. Az élet problémái nagyon nehéznek tűnnek, megoldásukra pedig azokat az eszközöket vélik hitelesnek az emberek, amelyek elég bonyolultak és varázslatosak ahhoz, hogy a gondokra gyógyírként szolgáljanak.


Az én tapasztalataim szerint viszont a ténylegesen működő és hosszú távon fenntartható megoldások többnyire rettentő egyszerűek. Íme négy példa:




1. Hogyan lehet egy szállodát szezonon kívüli időszakban, hétköznap is dugig tölteni?

Néhány egyszerű elem konzekvens alkalmazásával, amelyeket a sümegi Hotel Kapitányban megfigyeltem a héten. Minden szolgáltatási tartalmat egyformán magas színvonalon kell tartani: infrastruktúra, étkezés, programok. Az összes dolgozó, a takarítótól a menedzserig kedves és előzékeny a vendégekkel, akár szolgálatban van épp, akár civilben érkezik vagy távozik. Az árak transzparensek, előre és utólag is minden tételt egyeztetnek, és soha nincs olyan érzése az embernek, hogy lehúzzák. Évről évre folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásportfóliót, leginkább az élményoldalra fókuszálva.

2. Hogyan hozzuk ki a legtöbbet az embereinkből?

Számos vállalat próbálkozik azzal, hogy informatikai rendszerrel támogatott, komplex, kompetencia-alapú teljesítménymenedzsment rendszer bevezetésével és a HR-rendőrség általi forszírozásával hozzon ki többet a humán-erőforrásokból. Az eredmény siralmas: motiválatlan, alacsony elkötelezettségű többség, kevés kivételtől eltekintve. Lényegesen jobban működik a teljesítménymenedzsment akkor, ha a vezetők egyszerű lépéseket követve rendszeresen beszélgetnek a csapatuk tagjaival a célokról, az előrehaladásról, a felmerülő akadályok leküzdéséről, valamint a személyes fejlődés lehetőségeiről és konkrét lépéseiről.

3. Hogyan dobjunk le 10-15 kilót?

Sokan kérdezik tőlem mostanában, hogy miként sikerült lefogynom. Erről már írtam korábban. Egyszerű a képlet, semmi extra nem kell hozzá: fele annyit ettem és a semmi helyett heti ötször sportoltam. Plusz hetente ráálltam a mérlegre, és az eredményből kristálytisztán látszott, hogy a következő héten mit kell másképp csinálni.

4. Hogyan váljunk sikeres vállalkozóvá?

Ez talán a legegyszerűbb, de a legnehezebb. Válassz egy tevékenységet, amihez igazán értesz, hiszel benne + szenvedélyesen szereted végezni, és amiért az emberek hajlandóak (lennének) pénzt adni! Dolgozz rajta mint az állat, kb. tíz évet! Ha túlélted ezt a rövid időszakot, sokak által irigyelt, sikeres vállalkozó leszel.


Ahogy a felsorolt példákból kivehető, mindenütt néhány szimpla alapelv alkalmazásáról van szó, nincs komplex, hosszas magyarázatot és bevezetést igénylő módszertan. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy komoly személyes erőfeszítést és kitartó munkavégzést tesznek szükségessé. Cserében viszont működik a dolog és az eredmények sem kérészéletűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.