2014. június 4., szerda

Az önzők és a bunkók a haladás legfőbb akadályai

Lehet, hogy az olvasó most elcsodálkozik: mi ebben az újdonság? Ezt eddig is sejtettük. Jó, jó, de most már matematikai magyarázatot is tudunk adni rá. Nemrég írtam arról, hogy a tudósok rájöttek az autópályákon kialakuló fantom-dugók kialakulásának mikéntjére. Elég egy figyelmetlen sávváltás vagy indokolatlan fékezés, és már indulhat is a hullámszerűen terjedő jelenség, melynek következtében a nagy forgalmú úton a sor végén már állóra kell fékeznünk az autót. Pedig nincs se baleset, se útfelújítás. Az utóbbi hónapokban megint minden nap élvezem a fővárosi forgalom nyújtotta örömöket, és ma reggel összekapcsolódott bennem a fantom-dugók és a haladás kapcsolata úgy általánosságban.


Jobb közlekedési kultúrájú országokban jellemző, hogy a besorolást, átsorolást zippzár-szerűen oldják meg, mindenki beenged maga elé egy autót. Sajnos én sokszor tapasztalom, hogy önző és/vagy bunkó módon, csak hogy pár méterrel előrébb araszoljon az illető a dugóban, csak azért se engedi be a sávváltót. Én az M3 bevezető szakaszán szoktam a város felé haladni, és ott minden irányból mindenfelé szükséges lehet besorolni. És aki az egyik sávból még kínlódott vele, a másikban már ő nehezíti meg közlekedőtársai életét. Sokkal gyorsabban haladna az egész sor, ha mindenki előzékenyen viselkedne egy-egy másik autóssal. Azt hiszem, nem túl messzemenő a következtetés tehát, hogy általánosságban is a haladás legnagyobb ellensége az önzés és a bunkóság.

És most már matematikai magyarázatunk is van rá, nem csak az érzéseink súgják.


2 megjegyzés:

  1. Két dologgal szeretném árnyalni:
    - megszűnő sáv esetén, ha mindenki akkor váltana sávot, amikor az véget ér, akkor tényleg működhetne a zippzár-együttműködés. A leggyakoribb sajnos, hogy amikor ráeszmélnek, hogy véget fog a távolban érni a sáv, akkor azonnal sávot akarnak váltani (rossz analógiát alkalmaznak a valós életből ;-))...
    - ha viszont valaki javára lemondasz az elsőbbségről, az vírusszerűen továbbviszi azt: az a tapasztalatom, hogy ha beengedik valakit, 1-2 sarkon belül ő is előzékeny lesz!

    VálaszTörlés
  2. Még árnyalnám amit a Zoli ír, hogy sajnos kis országunkban nagyon sok az ügyeskedő, aki előrerohan, majd megjátssza, hogy szerencsétlen és kéri engedjék be majd röhög a markába, vagy büszke arra, hogy ő ilyen ügyes "életrevaló". Mára azonban már sokan észreveszik ezt és ezért nem engedik be az ügyeskedőket. Persze ehhez az kell, hogy valaki ne csak 5 méterre maga elé nézzen , hanem ahogy kell tisztában legyen mi történik körülötte a forgalomban.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.