2014. május 21., szerda

Legyen saját vezetéselméleted!

Az a veszélyes dolog a vezetési elméletek alkalmazásánál, hogy könnyen menedzsment bullshit válhat belőlük, ha nem fordítja le a vezető a saját nyelvére, nem teszi kézzelfoghatóvá — tudjuk meg Doug Sundheimtől a Harvard Business Review blogján írt cikkéből. A való életben, amikor valami helyzet adódik, akkor az emberek "nem az ötszintes háromszögeket, a négyablakos mátrixokat vagy a három koncentrikus kört követik, hanem a másik embert". Természetesen érdemes mások gondolatait és elméleteit elolvasni, leginkább azért, hogy a saját tapasztalatainkkal kombinálva ki tudjon forrni a személyre szabott elképzelésünk a vezetésről.

Az elméletek szó szerinti alkalmazása helyett sokkal hasznosabb, ha vesszük a fáradságot és néhány fő pontban leírjuk a saját vezetési elképzeléseinket, credonkat, hitrendszerünket. Lehet, hogy nem lesz olyan frappáns, mint egy híres és népszerű elméletalkotó teóriája, de mi feltétlenül hitelesebben tudjuk képviselni a mindennapokban.

Vonulj el egy csendes sarokba egy papírral és tollal, írd a lap tetejére a következőt: "A vezetéssel kapcsolatban abban hiszek, hogy…" Aztán jegyezd fel, ami eszedbe jut, aludj rá néhányat, majd folyamatosan finomítsd, amíg nem vagy vele elégedett.

Köszönet Németh Gergelynek a HBR blogbejegyzés megosztásáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.