2014. március 13., csütörtök

Mennyi áldozatot vagy hajlandó vállalni a sikerért?

Matthew McConaughy ismert színész, sokak által irigyelt férfi, aki számos filmben játszott már. Azt gondolhatná az ember, hogy élete csupa kényelem és csillogás, a sikerek pedig maguktól jönnek. Legutóbbi alakításáért a Mielőtt meghaltam című filmben Oscar díjat kapott, csakúgy mint mellékszereplő társa, Jaret Leto. A filmre költött 5 millió dollár idén januárig 32 millió dollár jegyárbevételt termelt.

Az Oscarig és a kiváló üzleti eredményig vezető út azonban nem volt mentes az áldozatoktól. A HIV fertőzött embert játszó színész 21 kilót dobott le a szerep kedvéért, és közel fél évig nem ment ki a napra, hogy sápadtnak és betegesnek nézzen ki. A készítők összesen 137 visszautasítást zsebeltek be különféle filmstúdióktól és potenciális finanszírozóktól. 5 héttel a forgatás kezdő dátuma előtt még úgy nézett ki, hogy a nagy koplalás hiábavaló volt, nem jön össze a pénz. Aztán mégis meglett, részben úgy, hogy a színész saját zsebébe is mélyen belenyúlt. Így tudták mindössze 25 nap alatt leforgatni a filmet, szinte próbálás nélkül, azonnal élesben. Egy darab kamerával, úgy, hogy a megszokott profi világítástechnika sem állt rendelkezésre. Egyébként a maszkmester is díjat kapott munkájáért, a felhasznált 250 dolláros, szűkös büdzséje ellenére.

No pain, no gain - mondja az angol, nem véletlenül. Volt már valami, ami mellett kitartottál 137 visszautasítás után is? Mert ha lesz ilyen, esélyes, hogy te is díjat fogsz érte kapni!

2 megjegyzés:

  1. Az záró bekezdés érvelésében látok némi logikai bukfencet: az, hogy kitartasz 137 visszautasítás után, is, még nem jelenti azt, hogy jó, amit csinálsz. Persze azt sem, hogy nem, egyszerűen nincs köztük összefüggés.

    VálaszTörlés
  2. Valóban nem jelenti azt biztosan. Mégis, ha kitartóan nyomatsz valamit, mert igazán hiszel benne, hajlandó vagy rengetegszer újra próbálkozni, akkor esélyes, hogy értéket fogsz teremteni. Szóval szerintem van összefüggés a sok próbálkozás és az eredmény között, még akkor is, ha nem 1 a korreláció. A sikerhez egyébként sem mindig logikus vagy lineáris út vezet. Woody Allan azt mondta, hogy "80% of success is showing up" :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.