2014. február 19., szerda

Van, amiből nem lehet várat építeni

Egyhetes kényszerű felmérést végeztem megbízhatóság területén, vegyes merítésből. Szinte minden napra jutott valami kapcsolódó tapasztalat, egymástól független témákban. A pár napja kiépített rendszer nem működik rendeltetésszerűen. A megbeszélt munkámat elhalasztják. Az ígért visszahívásra nem kerül sor. Az iparos nem jelentkezik az időpont-egyeztetésre. A megrendelt termék beérkezéséről nem adnak hírt az üzlet által megjelölt időkeretben. Az interneten vásárolt  készüléket nem a vállalt időpontban hozzák. Ami talán még aggasztóbb, hogy az ígéretektől való eltérésről nem is adnak előre tájékoztatást. Pedig még talán meg is értené az ember, ha kapna egy sms-t vagy egy e-mailt, hogy bocs, de késünk.


Háromfajta embert ismerek. Az egyik, ritka madár ugyan, de szerencsére vannak ilyenek, aki mond valamit és biztos lehetsz benne, hogy az úgy is lesz. Akkor és olyan módon kivitelezve, ahogy ígérte vagy vállalta. A másik, akinél vagy úgy lesz, vagy nem. Kiszámíthatatlan. Akár lehet is rá építeni, de ez csak a végén derül ki. Végül a harmadik, akinél csak abban lehetsz biztos, hogy nem úgy lesz és nem akkor. Ha lesz egyáltalán. Sajnos tapasztalataim szerint az utóbbi kettőből van a legtöbb. Hogy mi van a háttérben, ki tudja. Talán többnyire nem a rossz szándék. Képességhiány, gyenge időgazdálkodás, az adott szó súlyának figyelmen kívül hagyása, tiszteletlenség, feledékenység, szervezetlenség, esetleg néha tényleg valami váratlan esemény, amihez alkalmazkodni kellett. Tök mindegy. Ami nem mindegy, az az, hogy kivételről van-e szó, vagy ez a norma.

Így viszont borzasztó nehéz előrejutni az embereknek az ügyeikben. Mivel az eseteknek csak egy szűk részében lehetsz biztos abban, hogy a dolgok a megbeszéltek szerint történnek, állandóan csalódások érnek, aztán pedig B-terveken és újratervezéseken kell törni a fejünket. Mindez körülményessé, lassúvá és költségessé teszi a tevékenységeket.

Már sokszor írtam a bizalom szerepéről, valamint arról, hogy miből épül fel. Egyszerű: tartsd be, amit ígértél, akkor, amikorra vállaltad. Ha nagy ritkán nem sikerül, akkor szólj előre, hogy nem fog menni. Mindaddig, amíg nem ez a mentalitás lesz többségben, nem fogunk tudni várakat építeni, mert van, amiből nem lehet. Addig is csak tákolgatunk, tákolgatunk, és csodálkozunk, hogy miért nincs fejlődés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.