2013. november 7., csütörtök

Az Amazon alapítója három könyvet elolvastat a menedzsment tagokkal


Szeptember végén, az új Kindle táblagépek megjelenése kapcsán a CNBC interjút készített Jeff Bezos Amazon vezérigazgatóval. Jól megy a cégnek egyébként, ebben az évben 22%-ot (!) emelkedett a részvények értéke, ami szerény 5 milliárd dollárral növelte az alapító tulajdonrészének értékét. A riporter egyik kedvenc részlete a beszélgetésből az volt, amikor Bezos megosztotta vele, hogy a Szilícium-völgyi kutatóközpontjukban járt a nyáron, és háromnapos könyvklubokat tartott a felső vezetőknek. Három könyv szolgáltatta a tartalmi keretet a vállalat jövőjével kapcsolatos workshopnak.


Nem mondom, hogy még egy hazai vállalatvezetőtől se hallottam, hogy könyvet olvastatna a menedzsment tagjaival, mert nem lenne igaz. Abban azonban biztos vagyok, hogy elég ritka jelenség. Három éve végeztünk kutatást a hazai vezetők önképzésével kapcsolatban, melynek keretei közt a szakkönyvolvasási szokásokat is firtattuk. A válaszadóknak mindössze az egyötödére volt jellemző, hogy rendszeresen fogyasztana szakirodalmat. Természetesen a leggyakoribb kifogás az, hogy nincs rá idő. Szerintem inkább igény nincs rá. Például a tévénézést vagy a cél nélküli internetböngészést nyugodtan ki lehetne cserélni olvasásra.

Azt hiszem, a legfontosabb hozadéka a könyveknek az, hogy a mindennapi operatív tevékenységet megszakítja, megpiszkálja a gondolatainkat, inspiráció forrása lehet. Nem feltétlenül kell minden könyv tartalmát azonnal implementálni az életünkben. Már az is nagyszerű, ha elgondolkodtat bennünket, sőt még annak is van értelme, ha csak szépen belediffundál az agyunkba és tudat alatt kezd el munkálni bennünk. Egyébként ez nem csak a szakkönyvekre igaz, hanem az irodalomra is.

Annak is komoly haszna van, ha egy vezetői csapat együtt dolgoz fel egy olvasmányélményt. A könyv ugyanis közös nyelvet biztosít a vezetőknek egy adott témában. Lehet közös nevezőt keresni a segítségével, majd pedig később vissza lehet utalni rá a mindennapokban, akár a pozitív tapasztalatok megerősítésekor, akár építő kritikai visszajelzések során.

Nézzük, mi az a három könyv, amit Jeff Bezos feldolgoztatott a vezetőséggel! Először is egy klasszikus: Peter Drucker: The Effective Executive. Meg is vettem gyorsan. A második Clayton Cristensen: The Innovator's Solution. Végül Eliyahu Goldratt: The Goal. Ez utóbbi egyébként egy regényszerűség emlékeim szerint. Már évekkel ezelőtt megkaptam, de most el is fogom olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.