2013. április 29., hétfő

Foglalkozz kevesebb dologgal és érj el több eredményt!


Pár hónapja ismertem meg Leo Babauta ZenHabits blogját, írtam is egy bejegyzést gondolatai alapján a jó szokások kialakításával kapcsolatban. A hétvégén beszereztem és elolvastam A kevesebb ereje c. könyvét, melyben a személyes hatékonyság guru arra buzdít mindenkit, hogy szorítkozzon a lényegre az üzleti és a magánéletben egyaránt. Egyszerűsítsünk, csökkentsünk, fókuszáljunk, majd ezáltal váljunk eredményesebbé és egyben kiegyensúlyozottabbá.

Nekem is általános megfigyelésem, hogy a vezetők rengeteg dologgal foglalkoznak egyszerre, majd pedig azzal az élménnyel szembesülnek, hogy nem nagyon sikerül az ügyeket befejezni, az elképzeléseket megvalósítani. Idejük, energiájuk százfelé forgácsolódik, mindenen próbálnak egy kicsit előre pöckölni, aztán a 10-12 órás munkanap végén mégis az az érzésük, hogy semmit se értek el vagy fejeztek be. Ez pedig a kiégéshez vezető út egyik állomása.

Babauta könyve szerintem kiváló módszert ad a személyes hatékonyság fejlesztésére. Stephen Covey-hoz hasonlóan kiindulópontnak azt tartja, hogy vonulj félre és határozd meg, mi is az, ami igazán fontos neked. De 4-5 tételnél több nem szerepelhet a listán. Aztán innentől lehet elkezdeni a baltás gyakorlatot. Minden olyan feladattól, ami nincs a nagyon fontosak között, el kell kezdeni könyörtelenül megszabadulni, majd az új vállalásoknál nemet mondani.

Sajnos jellemző ránk, hogy a farok csóválja a kutyát. A naptárunk és az e-mail rendszerünk szolgáivá válunk. Ez a két eszköz viszont nem feltétlenül a számunkra igazán fontos dolgokkal tölti meg a napunkat. Így következik be, hogy a család, az egészségünk, a stresszmentesítés, a számunkra kedves tevékenységek, valamint a vágyott jövőnk megvalósítása háttérbe szorul. Nincs mese, meg kell változni a gondolkodásmódunknak. Ehhez segítséget nyújtanak a korlátok. Ilyen például, hogy minden nap kiválasztjuk a három legfontosabb feladatunkat, és azzal kezdjük a napot, egyszerre csak egy tevékenységgel foglalkozunk, méghozzá félrevonulva és eszközöket kikapcsolva, lekorlátozzuk az e-mail lehívást napi két alkalomra, valamint egyéb jó szokásokat alakítunk ki, kis lépésekkel kezdve. További javaslata, hogy teremtsünk és tartsunk fent rendet az otthoni és a munkakörnyezetünkben egyaránt, valamint az, hogy felpörgés helyett épphogy lassítsunk le.

Végeredményként mindennapjaink nagyobb részét fogjuk tölteni a számunkra igazán lényeges tevékenységekkel, és ezekben el is fogjuk érni kitűzött céljainkat. Örömmel tapasztaltam, hogy kb. 70%-ban már sikerült úgy felépíteni a működésemet az utóbbi évek során, hogy hasonlítson a Babauta által leírt ideálhoz. A fennmaradó 30%-nál pedig látom a következő hatékonyságjavító lépéseket, új szokásokat, amiket meg fogok próbálni beépíteni a mindennapokba.


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

7 megjegyzés:

  1. Érdemes követni Leo blogját, persze Tamásén túl :-), mert hasznos ötletei vannak a leírtak megvalósítására.

    VálaszTörlés
  2. Kb. fél éve alkalmazom a "Power of less" által javasolt módszert, és valóban rendkívüli hatással volt a személyes hatékonyságomra.
    A bejegyzéshez egy kis kiegészítést tennék, mivel a módszer alkalmazását megkönnyítik szerintem az alábbiak:
    1. egy a szabályok követését megkönnyítő, akár pl. a zenhabits blogon ajánlott napirend bevezetése: http://zenhabits.net/12rules/
    2. a fókuszálást segítő és a párhuzamos feladatokat korlátozó eszköz bevezetése a mindennapi feladatvégzés során - erre kiváló eszközt jelent a Kanban-tábla. Sokan ezt mint csoportmunka támogató eszközt ismerik, pedig személyes feladatkezelésre is kiváló, sőt, a "kevesebb több" elvet a kanban elv támogatja igazán. Egy lehetséges, ingyenes online eszköz: https://kanbanflow.com/ (böngészőből és mobilról is elérhető).

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Laci, hasznos kiegészítés és linkek!

    Tamás

    VálaszTörlés
  4. Tamás! Az érdekelne, hogy nálad ennek a blognak az írása benne van a 4-5-ben?

    VálaszTörlés
  5. Jó kérdés! :-) Benne van, hogy heti két bejegyzést írjak.

    VálaszTörlés
  6. Azért Leo könyvét is le lehetet volna egyszerűsíteni kb. a negyedére...

    VálaszTörlés
  7. Hát igen, az amerikai észosztó könyvek jó részéről ezt el lehet mondani :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.