2013. február 7., csütörtök

A teljesítmény, a tanulás és az öröm bűvös hármasa

Timothy Gallway The Inner Game of Work c. könyvében rajzolja fel a teljesítmény, a tanulás és az öröm háromszögét, ami nélkül nem nagyon lehet fenntarthatóan, jó munkát végezni.

Ha kiválóan teljesítünk és tanulunk is belőle, de nem leljük örömünket a munkában, várhatóan bele fogunk fáradni a tevékenységbe. Ha örömteli és tanulást magával hozó munkánk nem eredményez teljesítményt, a külvilág vagy a piacunk nem fogja támogatni túl sokáig meddő próbálkozásainkat. Ha pedig élvezzük ugyan eredményes tevékenységünket, de nem tudunk fejlődni, megújulni benne, akkor egyszer csak kifogy belőlünk a varázs. A környezetünk pedig nem fogja érteni, hogy miért akarunk felhagyni azzal a jó munkánkkal, amiből olyan szépen megélünk.


A középsőnél nyílván ott a kényszer, hogy az eredménytelen tevékenységgel fel kell előbb-utóbb hagynunk: akár a piac, akár a munkáltatónk mondja ki a végső ítéletet. Az elsőnél és az utolsónál már sokkal nehezebb a helyzet, mert ott nekünk kell döntést hozni. Mindkettőt megéltem saját bőrömön. Magától az ember nehezen hagyja ott azt a munkát, amiben sikerei vannak és amiben fejlődik, de hibádzik az örömérzet. Valahogy nem passzol a személyiségünkhöz vagy az alapértékeinkhez. Nekem ebben az esetben egy másik, vonzóbbnak tűnő lehetőség, egy igazi ugrás, valamint az ifjúkori kockázatvállaló lendület segített a váltással kapcsolatos döntés meghozatalában. Arra is volt tapasztalatom, hogy gyümölcsöző volt a munkám, szívesen is végeztem, de évek óta nem éreztem, hogy tanulnék, fejlődnék. Ismerőseim többsége egyáltalán nem tartott normálisnak, hogy egy ilyen tevékenységet abbahagytam.

Steve Jobs ezt mondta a híres 2005-ös stanfordi diplomaosztón tartott beszédében"Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma — which is living with the results of other people's thinking. Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become."

Igaza van. Akármilyen nehéz döntés is, ha úgy érzed, nem leled örömödet a munkában vagy már rég nem tanultál semmi újat, légy bátor, hallgass a szívedre és cselekedj. Persze az ember életének nem minden pillanata alkalmas a változtatás meglépésére. Megint csak saját tapasztalatból mondom: lehet, hogy évekig kell hozzá felkészülni, tartalékokat képezni. De megéri. Mindannyian képesek vagyunk a teljesítmény, a tanulás és az öröm hármasát beépíteni a munkánkba, bár lehet, hogy néhány nehéz döntést meg kell hoznunk az út során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.