2013. február 11., hétfő

Csapatban vagy egyedül a hatékonyabb?

Forrás: True Activist

A hétvégén láttam, majd megosztottam egy afrikai mondásról szóló kis képet a Facebookon, valahogy így szól: "Ha gyors akarsz lenni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal együtt." Fontos bölcsesség, hogy belássuk az egyes feladatoknál, hogy az egyéni munkavégzés vagy a csapatmunka a megfelelőbb. Mivel sokan tapasztalják, hogy az egymás mellett dolgozó emberek leginkább a saját személyes céljaikra és érdekeikre összpontosítanak, az így elért eredményekkel elégedetlen szervezetekben gyakran átlendülnek a ló túloldalára, és mindent többen igyekeznek eldönteni, állandóan csapatokat, bizottságokat és projekteket alapítanak. Egyes esetekben pedig lényegesen hatékonyabb lenne, ha valaki eldöntené, nekifogna és megcsinálná.


Óriási erő van abban, ha több ember egyesíti egymást kiegészítő képességeit és energiáit. Az egyeztetés viszont macerás. Eltérnek a vélemények, a nézőpontok, a motivációk és az igények. Könnyű elveszíteni a fókuszt, majd azt vesszük észre, hogy értelmetlen, meddő megbeszélések mocsarában tapicskolunk. Fontos, hogy valaki felvállalja, akár ideiglenesen, a vezető szerepet. Sokat tudnak segíteni akár az egyszerű, néhány lépéses módszertanok is, melyek rákényszerítik a résztvevőket az alapos és termékeny együttműködésre.

A jelentős eredmények elérésére létrehozott csapatok összeállításánál igen lényeges, hogy ne egymással versengő, hasonló kompetenciájú embereket pakoljunk össze, hanem olyan szakembereket, akik a saját területükön felkészültek, de tudásuk és képességeik a többiekét inkább kiegészítik. Ebben az esetben lesz igaz, hogy csoportosan többre jutnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.