2012. augusztus 8., szerda

Miért nem vagy sikeres?

Nem bonyolult a válasz. Nem vagy elég lelkes, nem dolgozol elég keményen, nem vagy elég jó a szakterületeden, nincs olyan téma, amire igazán koncentrálnál, nem passzírozod eléggé magad át a belső korlátokon, magadat akarod szolgálni és nem másokat, nincsenek elég jó ötleteid, és túl hamar feladod.

A következő kérdéseim vannak: (1) Ha nem tartod magad sikeresnek, reálisan értékelve a helyzeted, megtalálod-e az okát a felsorolásban? (2) Ha sikeresnek tartod magad, valóban többnyire nem igazak rád a fenti állítások?


Richard St. John egy szegény családból származó középiskolás fiatallal ült a repülőn még 1998-ban, amikor a tinédzser neki szegezte a kérdést: Mi vezet a sikerhez? Nem tudott választ adni, ezért a következő hét évben 500 sikeres emberrel készített interjút. Könyvet is írt belőle, majd 2005-ben egy rövid TED előadásban foglalta össze a lényeget. Persze ő is arra jutott, hogy bármennyire is erre vágyik mindenki, a sikert nem adják olcsón.

Az első alkotóelem a szenvedély. A sikeres emberek elsősorban nem pénzt akartak keresni, hanem csinálni akarták azt a bizonyos tevékenységet. Rengeteget gyakoroltak és dolgoztak, méghozzá úgy, hogy leginkább egy területre fókuszáltak. Ettől lettek profik. Képesek voltak magukat átlendíteni a belső kételyeken, önbizalomhiányon. Másokat akartak szolgálni, valami értéket teremteni. A sikeres embereknek általában vannak ötletei, nem mástól várja azokat. És persze a kitartás.

Itt a videó, magyarul feliratozva.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.