2011. augusztus 22., hétfő

Mitől lesz okosabb egy csapat? Hát több nőtől!

„Kevés korreláció van egy csoport kollektív intelligenciája és az egyes tagok IQ-ja között. De ha a csapatban több a nő, a kollektív intelligencia szintje emelkedik.” – állítja kutatásuk alapján a Harvard Business Review 2011 júniusi számában Anita Woolley (Carnegie Mellon University) és Thomas Malone (MIT Sloan School of Management). Ezek komoly egyetemek, vegyük komolyan a felmérésüket! 18 és 60 év közti alanyokkal töltettek ki standard IQ teszteket, majd véletlenszerűen osztották őket csoportokba. Aztán brainstorming és döntéshozatali feladatokat, vizuális fejtörőket és egy komplex problémát kaptak megoldásra. Ezt követően az eredmények alapján értékelték a csoportok kollektív intelligenciaszintjét. Ahol magasabbak voltak az egyéni IQ eredmények, nem értek el jelentősen magasabb szintet csapatban, ahol viszont nők voltak, ott igen.

Azt gondolták, hogy a csoportteljesítményt meg fogja határozni a csoport elégedettsége, kohéziója, motivációja, valamint az egyének intelligenciaszintje. Egyiknél sem találtak magas korrelációt. (Mondjuk, azt nem tudom, hogyan mérték az elégedettséget, kohéziót és motiváció a véletlenszerűen összeállított csapatokban, illetve hogyan bátorkodnak ebből általánosítani például régóta együtt dolgozó csapatokra.) A szerzők azt állítják, hogy bíznak az adataikban, bár némi hezitálás is érzékelhető a velük készült interjúban. Az eredményeket részben magyarázhatja, hogy társas érzékenység területén a nők általában jobban állnak, és a csapattagok társas érzékenysége pozitívan korrelál a csapatteljesítménnyel, nemtől függetlenül.


Néhány más tényezőt is találtak, ami számít a magas kollektív intelligenciával bíró csapatoknál. Nem az a legfontosabb, hogy mindenki okos legyen, inkább az, hogy hallgassák meg egymást. A kritikai észrevételeket konstruktívan tegyék. Nyitottak legyenek, és ne viselkedjenek autokrata módon. Ahol a legokosabb emberek dominálták a beszélgetéseket, azok a csapatok nem bizonyultak a végén kiemelkedően intelligensnek.

Lehet, hogy ez a kutatás majd segít abban, hogy több nő kerüljön a vállalatok felső vezetésébe? Vagy már most is kellően vegyes csapatok irányítják a cégeket?

Hölgyek, azért kéretik nem elbízni magukat! J

8 megjegyzés:

  1. Érdekes, de az nem újság, hogy a nők inkább együttműködnek, a férfiak meg inkább versengenek, így az előzőeknél könnyen összeadódnak a dolgok, míg az utóbbiaknál a legerősebb láncszem a csapat ereje -- de szerintem nem ettől lesz több női vezető, hiszen ahhoz, hogy valaki vezető legyen, mégiscsak muszáj kitűnni a tömegből és versenyre kelni a posztért, nem? Vezetőknél az érdekérvényesítés is fontos, a nehéz a megfelelő egyensúlyt eltalálni... gondolom én... :)

    VálaszTörlés
  2. Véleményem szerint érdemesebb lett volna kétséges tesztek helyett valós tapasztalatokból meríteni. Például neves mérnökirodáknál, tudományos publikációk terén milyen a férfi-nő arány. Ebből még olyan következtetést is le lehetne vonni, hogy melyek azok a tudományterületek, ahol vegyesebb a kép, korosztályos bontásban.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon hallgatnak a Férfiak:) Én még bontanám a csoportot többféle összetétel szerint is, mondjuk a nőiesebb gondolkodású férfiakra és a férfias gondolkodású nőkre. Bár ez nem feltétlenül változtat a korreláción. Én például az utóbbihoz tartozom, gondolkodás tekintetében.:)
    Anita

    VálaszTörlés
  4. Ez elgondolkodtatott... Tényleg így lenne?

    Férfiként illene vitába szállnom (kedves Anita, gondolom, Ön is erre várt :)), a cikk írójával, és mindenféle sztereotipikus idézettel (pl: A női intuíció több millió éves nem gondolkodás eredménye... :)), fokozni a hangulatot, de valójában ezek is csak közhelyek lennének.És nem is lenne igazam.

    Azonban ha a mélyére tekintek a dolgoknak (van szerencsém néhány hölgyet látni cégünk felsővezetői között), valóban megjelenik a kultúrális - gondolkodás béli különbség minden megbeszélés során. Mert mit is tapasztalok a gyakorlatban:

    - A hölgyek óvatosabbak a munkavállalókat érzelmileg érintő kérdésekben. Ezzel ugyan el tudják húzni a döntések előkészítését, de megkímélnak pár baklövéstől...
    - A hölgy vezetők egészen más szinten kommunikálnak - elsősorban a női beosztottakkal - a hétköznapokban. Nem mondanám, hogy kifejezetten tárgyszerűségre törekednek ezekben a beszélgetésekben, de pont így jönnek felszínre olyan információk, melyek egy - egy adatokon alapuló elemzésbe nem kerülnek bele...
    - És végül, de nem utolsó sorban, hogy is nevezik azt a nőt, aki annyit dolgozik mint egy férfi? Asszem, lusta dög.... :)

    Összességében az a véleményem, hogy a nők nagyon kellenek minden döntéshozói csapatba.

    Természetesen ugyanezt cáfolni is tudom, de ezt akkorra tartogatom, mikor Tamás előjön egy "Tárgyilagos döntéshozatal percek alatt? Ki a nőkkel a csapatból!" című írással... :)

    VálaszTörlés
  5. Bocsánat, az aláírás lemaradt, Apáti Béla voltam. Férfi. Ha nem lett volna egyértelmű. :)

    VálaszTörlés
  6. Én meg abban voltam biztos, hogy Béla írta a hozzászólást, még mielőtt továbbolvastam volna :-)

    VálaszTörlés
  7. Na..és továbblépve a férfias gondolkodásomon..:)még megspékelném a gyermekes érzelmi világommal is, amit én sem tudok sokszor sehová sem sorolni...kedves Béla:)

    Anita voltam, ha nem derült volna ki a pár mondatomból;):)

    VálaszTörlés
  8. Apollo-jelenség :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.