2010. október 14., csütörtök

Hogyan tarthatjuk meg a legtehetségesebb munkatársakat?

A Harvard Business Review 2010. szeptemberi számában egy tavaly ősszel készített felmérésről számol be, melyet a Corporate Executive Board készített a feltörekvő tehetségként számon tartott munkatársak körében. Egyharmaduk beismeri, hogy nem teljes erőbedobással végzi munkáját, egynegyedük személyes vágyai távol állnak attól, amit a cég tervez velük kapcsolatban, egyötödük úgy gondolja, hogy egy év múlva már máshol fog dolgozni, és 12%-uk épp aktívan keres új munkahelyet.

A cikk szerzői szerint a felső vezetés hajlamos hibás feltételezésekkel élni az ilyen alkalmazottakkal kapcsolatban, és ennek köszönhetőek a fenti elkötelezettségbeli problémák. Tanácsaik az alábbiakban foglalhatók össze:

1. Ne feltételezzük eleve, hogy elkötelezettek. Ha nem kapnak motiváló feladatokat, nem jut rájuk elég reflektorfény, vagy nem elég vonzó a jövedelmük, könnyen kiábrándulnak.

2. A jelenlegi magas teljesítmény nem egyenlő a jövőbeli potenciállal; fel kell nőniük a komolyabb feladatokhoz. Ezért folyamatosan három területen kell figyelemmel kísérni őket: képesség, elkötelezettség és ambíció.

3. A tehetséggondozással ne csak a vonalbeli vezetők foglalkozzanak, vállalati szinten kell menedzselni a magas pozícióra szánt alkalmazottakat.

4. Dobjuk be a mély vízbe a tehetséges kollégákat, ahol új képességekre tudnak szert tenni, és gyorsabban fejlődnek.

5. Biztosítsunk számukra differenciált kompenzációt, és részesítsük őket megkülönböztetett elismerésekben.

6. Osszuk meg velük a jövővel kapcsolatos terveket, stratégiákat, és hangsúlyozzuk az ő szerepüket a megvalósításban.

A cikk szerint „manapság minden vállalatnál létezik valamilyen program az emelkedő csillagok támogatására”….és „bár számos ilyen program létezik, a legtöbb nem ér túl sokat az eredmények szempontjából”. Tehát úgy tűnik, hogy maga a tehetségmenedzsment, mint eszköz használata elterjedt a fejlett gazdaságokban, és most tartanak ott, hogy ideje lenne finomítani a működésükön. Bár az utóbbi évek lejtmenetében kevésbé volt lehetősége még a legjobbaknak is a munkahelyváltásra, amint újra felpörög a gazdaság, tömegesen veszthetik el a tehetséges dolgozóikat és vezetőiket azok a vállalatok, akik későn eszmélnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.