2010. szeptember 23., csütörtök

Ahol nem csak duma a családbarát munkahely megteremtése

A workingmother.com 2010-ben is elkészítette a leginkább családbarát, illetve anyákat támogató munkáltatóinak Top 100-as listáját (USA). Összefoglalták azt is, hogy milyen intézkedésekkel és gyakorlatokkal lehetett a legjobbak közé kerülni. Lássuk:

Rugalmasság a munkahelyen – munkavégzés otthonról, nem-lineáris karrierút lehetősége, fizetetlen szabadság egészségbiztosítással, visszatérés csökkentett munkaidőben, munkaidő visszaemelése házastárs munkahelyének elvesztése esetén, válságban elbocsátások helyett 4 napos munkahét, alkotószabadság.

GYES/GYED és társai – azt hiszem ebben az egyben mi nem állunk olyan rosszul Magyarországon, még ha a GYES összege igen szerény is! Angliában most jelentették be, hogy bevezetik az egyéves GYES-t, fél év a mamának, fél év a papának! Az USÁ-ban gyakorlatilag eddig semmiféle állami pénzügyi támogatás nem létezett. A családbarátságban kiemelkedő vállalatok azonban mutatnak némi érzékenységet: 12-18 hetet fizetnek az édesanyáknak…

Bölcsőde/Óvoda – vállalati kisdedóvó, óvoda/bölcsi a munkahely közelében, hozzájárulás a költségekhez, baby-sitter szolgáltatás előszűrt munkatársakkal (ezeket a szolgáltatásokat vállalatonként akár 100-2000 gyermek veszi igénybe). Erre is mondhatnánk, hogy mi jól állunk, mert van államilag finanszírozott szolgáltatás. Saját tapasztalatból mondom, hogy ez nem ilyen egyértelmű. A kislányomat felvették a körzetes oviba, csak nem mehet, mert túl hosszú a várólista…Mehet helyette magán úton, tiszta Amerika.

Idő saját magunkra a munkahelyen – egészségügyi szűrések, orvosi konzultációs lehetőség, oltás, stresszkezelési programok, sportolási lehetőség, vagy akár vacsora vásárlás a vállalati étkezdéből, amivel meg lehet spórolni az esti főzésre szánt időt.

Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy hol térül mindez meg: csökkenő fluktuáció és hiányzás, elkötelezettebb dolgozók, nagyobb összpontosítás a munkára, a tehetségek vonzása és megtartása, stb.

Kedves vállalatvezetők, HR-esek! Önöknél milyen családbarát gyakorlatok működnek?

Ha érdekel valakit, hogy mely cégek szerepelnek az első százban, vagy akár az első tízben, itt megtekintheti: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.