2021. szeptember 28., kedd

Három módszer mások feltöltéséhez

Amikor az egyik ember interakcióba lép a másikkal, leegyszerűsítve a következő néhány kategóriába eső hatások valamelyikét gyakorolhatja. Az egyik a semleges, ez nem ér különösebb fejtegetést. A másik, amikor az interakció energiát von el. Az érintett személy kedvét veszti, lefárad, csökken az önbizalma, romlik a hangulata, elillan a cselekvésre való motivációja, dühös lesz, támadásba lendül, visszahúzódik, lefagy, és még sorolhatnám az opciókat a lájtostól a durváig terjedő skálán. A harmadik kategóriába azok a hatások tartoznak, amelyek energizálják a beszélgetőpartnert. Motivációt nyer, bizakodóbb lesz, felbátorodik a cselekvésre, meglátja a fényt az alagút végén, tisztábban látja a helyzetét, pozitívabban tekint önmagára és a képességeire, stb. Elég egyértelmű, hogy melyikre kéne gyúrni. Íme három módszer, ami a legutóbbi irányba terel bennünket:

Őszintén kíváncsi lenni rá


Sajnos elég ritka, hogy az emberek tényleg odafigyelnének a beszélgetőtársukra, válasz gyanánt inkább magukról beszélnek, saját hasonló tapasztalataikra terelik a szót, esetleg kéretlen tanácsokat osztogatnak. Ezért is kivételes ajándék, amikor valakire valóban rászánunk egy negyedórát vagy félórát (urambocsá egy órát), méghozzá úgy, hogy az ő általa választott tartalom van túlsúlyban, reflexióink középpontjában pedig nem mi vagyunk, hanem a partnerünk személye vagy témája.


Hinni benne


Akinek volt szerencséje megtapasztalni, hogy valaki többet látott bele, mint saját maga, vagy egyszerűen csak hitt abban, hogy képes lesz jól megcsinálni egy feladatot, fejlődni, kettesével szedni a lépcsőt, belenőni egy nagyobb kabátba, az megerősítheti, hogy akár néhány rövid beszélgetés is jelentős, hosszan tartó hatást tud gyakorolni, akár évekre elegendő tüzelőanyagot biztosítani. Mi is lehetünk azok, akik ezt másokkal megteszik.


Elismerni, ami jó


A megérdemelt elismerés mindenkinek jól esik, nem kerül semmibe, mégis szűkmarkúan bánnak vele az emberek. Ami jól működik, azt természetesnek veszik, említésre sem méltónak. Pedig egyszerűen csak annyit kell tenni, hogy észrevenni a pozitív tapasztalatokat, és azokat szóvá tenni, akár a másik ember teljesítménye, akár viselkedése érdemel megerősítést. Erre is igaz, hogy sokkal nagyobb az ereje, mint amit tulajdonítunk neki.


Bár egy-egy alkalomnak is lehet kedvező hatása, a legtöbbet azzal tudjuk elérni, ha az általunk támogatni kívánt személyeket rendszeresen ellátjuk a felsorolt impulzusokkal. Néhány hónap leforgása alatt már egész biztosan olyan pályára tudjuk így állítani, ami maradandó és emlékezetes befolyást gyakorol az életükre, szakmai vagy karrierbeli fejlődésükre.



Kattints ide és töltsd le ingyenesen legújabb, Egy szakajtó menedzsment haiku című e-könyvemet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.