2018. május 1., kedd

Van-e mit ünnepelni a munkán?

Ma van a munka ünnepe, amiről stílusosan láblógatással emlékezünk meg. Mielőtt nekivágnánk a gyerekekkel az ünnepi biciklizésnek a somogyi dombok közt, eltöprengtem a címben feltett kérdésen. Van is rá gyors válaszom: egy büdös nagy igen.

Amióta az eszemet tudom, a munkáról leginkább negatív kontextusban hallottam: húzzuk az igát, gürcölünk, gályázunk, thanks God, it’s Friday, és még sorolhatnám. A munka a szükséges rossz, nem azért élünk, hogy dolgozzuk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. Mindig mosolygok a nem létező bajszom alatt, amikor egy-egy gyárkapun kifelé tartva az ismerős portás megkérdi: “Letelt?” Mi a fene celebrálni való van tehát ebben, sör ide, virsli oda, lufi a gyerek kezében?


Hát először is nagy örvendezésre ad okot, hogy egyáltalán van munkád. Manapság, keresleti munkaerőpiacon ez nem tűnik valami nagy dolognak, mivel az utóbbi pár évben már a korábban hátrányos helyzetű régiókban is munkaerőhiány tapasztalható. Ezt megelőzően, a rendszerváltás után évtizedekig komoly gondot jelentett, hogy nem találtak az emberek munkát az otthonuk környékén. A munkánk gyümölcseként tudunk megélni a mindennapokban, csinosíthatjuk a környezetünket, finanszírozhatjuk gyermekeink tanulását, testi és szellemi fejlődését, és megtakarításokat képezhetünk a vágyainkban szereplő vagyontárgyak vagy élmények későbbi beszerzésének érdekében. Aki már tapasztalta, hogy milyen az élet munka nélkül, már messze nem veszi mindezeket természetesnek.

Másodszor, nagy örvendezésre ad okot, ha olyan emberekkel dolgozhatsz, akikkel szívesen töltöd együtt az időt. Ha volt már alkalmad jó csapatban melózni, barátokkal vagy jó haverokkal együttműködni a mindennapokban, valami közöset alkotni, amire egymagad messze nem lettél volna képes, akkor tudod, miről beszélek.

Harmadszor, nagy örvendezésre ad okot, ha olyan munkát végzel, amit szeretsz csinálni. Bár sok ember van, akiknek ez nem adatott meg, vagy nem vették a fáradságot, hogy karriert váltsanak, igenis léteznek embertársak, akik jók is a szakmájukban és élvezik is az adott tevékenységet. Amennyiben közéjük tartozol, minden okod megvan az ünneplésre.

Negyedszer, nagy örvendezésre ad okot, ha a munkádon keresztül más embereket támogatsz, gyógyítasz, tanítasz, szállítmányozol, vagy akármi egyéb módon segítesz. Ahogy Bob mondta Bobeknek: a munka nemesít.

Szépen süt ma is a nap, menj majálisozni, burkold be a virsliket és a söröket, vagy csinálj bármi mást, amit szeretsz, de egy pillanatra gondolj bele, hogy a munka mégsem akkora Isten csapása!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.