2018. május 19., szombat

Ott égeted el a szellemi energiádat, ahol a legjobb a megtérülése?

Újra és újra megfigyelem, hogy a vezetők (csakúgy egyébként, mint bárki más) rengeteg szellemi energiát tékozolnak el olyan dolgokon való rugózásra, amelyekre nincs hatásuk. Vagy önmagukban bosszankodnak, vagy hasonló véleményen lévő társaikkal beszélgetve bólogatnak hosszasan azon, hogy a főnökük vagy kollégájuk milyen kellemetlen személyiségjegyekkel bír, mely adottságai hiányoznak, miért hajmeresztő a gondolkodásmódja, vagy hogyan térnek el a preferenciái a szerintük normálistól. Az a gond ezzel, hogy mindezek megváltoztatására bizony nem nagyon van esély, így maximum gumicsontrágásról beszélhetünk.


Mindig eszembe jut ilyenkor Stephen Covey bölcs gondolata, miszerint érdemes a lehető legkevesebb időt tölteni az általa Circle of Concern-ként titulált zónában (ide tartoznak azok a dolgok, amelyek foglalkoztatnak bennünket, de nincs ráhatásunk). A hatékony emberek ott töltik idejük túlnyomó részét, ahol minimum befolyásolni (Circle of Influence), vagy akár irányítani tudják a dolgokat (Circle of Control). Arra is van lehetőség természetesen, hogy a bennünket foglalkoztató dolgokat végtelen szájtépés (vagy internetes kommentelés) helyett bevonjuk a befolyásolási zónánkba.

Vegyünk azt a példát, hogy a vezetőnk/beosztottunk bokros teendői, gyarlósága és/vagy személyisége okán rendre elfelejti elvégezni, amit megbeszéltünk. Lehet rajta vekengeni, hogy micsoda megbízhatatlan barom az illető, de adott esetben a befolyásolási körünkbe is vonhatjuk a problémát, akár többször is visszajelezve neki, milyen problémákat okozott számunkra a viselkedése. Míg a személyiségen igen macerás módosítani, a viselkedést már egy fokkal könnyebb változtatni. Arra is találhatunk módot, hogy még inkább az irányítási/kontroll körünkben cselekedjünk. Például megfejthetjük, miért okoz akkora problémát a feladat elvégzése, és besegíthetünk azokban az elemekben, amelyek rendszeresen a határidő elmulasztásához vezetnek. Vagy rákérdezhetünk az illetőnél időben félúton, hogy miként halad. Esetleg két nappal a megbeszélt időpont előtt emlékeztetőt küldhetünk a témáról, ezzel is csökkentve a feledésbe merülés kockázatát. Ad absurdum, ha eluntuk a széllel szembe vizelést, úgy is dönthetünk, hogy az adott feladatot másképp végezzük vagy végeztetjük el.

Ha észreveszed magadon, hogy túl sokat problémázol bizonyos külső körülményeken, érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon van-e esélyed a befolyásolási vagy a kontroll zónában tenned az ügy érdekében valamit. Ha nincs, akkor ideje elbattyogni a patikába pár levél leszarom-tablettáért. Nem egyszerű, mert a gumicsontra ugyanúgy rá lehet szokni, mint bármi más addiktív szerre, és közel olyan nehéz lejönni róla…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.