2018. március 14., szerda

Hogyan inspirálódjunk az alkotáshoz és az innovációhoz?

Sokszor megfigyeltem már, nem csak fizikailag, hanem mentálisan is, hogy amikor semmi nem megy be, akkor semmi nem is jön ki. Muszáj valamiféle üzemanyag ahhoz, hogy az ember új dolgokat álmodjon meg, hozzon létre, valósítson meg. Hogy csak egy példát említsek: amikor úgy érzem, hogy nincs miről írnom, de szeretnék, több technikát is előhúzhatok a zsebemből. Mivel ezek nem csak a cikkíráshoz, hanem bármilyen alkotótevékenységhez alkalmazhatók, gondoltam, átadok belőlük egy csokrot.


1. Szakirodalom

A legkézenfekvőbb lehetőség az olvasás. Ha több időd van, akkor lehet szakkönyvekben gondolkodni, ha kevesebb, akkor hiteles forrásokból cikkeket választani. Szóba jönnek még a tájékoztató videók, a white paper-ek és a kutatási összefoglalók is a saját szakterületünkön.

2. Művészet vagy szakmán kívüli ismeretterjesztő források fogyasztása

Ízlés szerint válogathatunk a szépirodalmi alkotások, színdarabok, filmek, kiállítások, koncertek, performanszok és bármi egyéb szórakoztató/tudásbővítő tartalom vagy esemény közül.

3. Művészetek megtanulása és/vagy gyakorlása

Nem kell nagy dolgokra gondolni, mert a művészet nem a kiválasztottaké. Bárki képes lehet a zenével, az írással, a képzőművészetekkel, vagy akár kézműves tevékenységekkel közelebbi kapcsolatba kerülni, értsd: csinálni. A gyerekek például mindannyian alkalmasnak tartják magukat ezekre, amíg a sok összehasonlítgatás meg méricskélés el nem veszi a kedvüket. Neki kell állni a saját kedvünkre. Aki kevésbé bátor, annak ma már mindenre van tanfolyam. Régebben írtam arról, hogy konkrét cél nélkül én speciel végigcsináltam egy 4 napos rajztanfolyamot, majd egy évvel később ugyanannak a színes változatát. De az internet segítségével is elképesztő mennyiségű témában lehet fejleszteni magunkat.

4. Beszélgetés értelmes emberekkel

Bármily meglepő, másról is lehet társalogni, mint a politika, a bulvár vagy az aktuális sirámaink. Egy-egy érdekes és tartalmas beszélgetés az ismerőseinkkel más nézőpontokat mutathat meg, új asszociációkkal gazdagíthatja a gondolkodásunkat. Történhet ez 1/1 beszélgetésekben, meetupokon, régi kollégákkal folytatott kávézásokon, osztálytalálkozókon, de újonnan begyűjtött ismerőseinkkel is. Egyformán jó, ha szakmabeliek, vagy ha totál más területen dolgoznak. Egy idős néni vagy bácsi, vagy egy hajléktalan embertársunk is megajándékozhat olyan gondolatokkal, amelyek meglévő tudásunkkal összekapcsolódva inspirálhatnak bennünket.

5. Félrevonulás

Ahhoz, hogy töprenghessünk, elmélyülhessünk, majd végül valamit létrehozzunk, általában szükség van alkotó magányra. Ha folyamatosan pörgünk, abból nemigen lesz új produktum. Természetesen az is lehetséges, hogy társakkal vonulunk félre, és együtt fókuszálunk rá a megújítandó vagy elkészítendő dologra.


Nyílván mindenki szokott médiát fogyasztani és emberekkel beszélgetni, de attól tartok, hogy nem feltétlenül olyan módon, ami alkotótevékenység felé lendíti tovább. Ha ebben is tudunk egy kicsit tudatosabbak lenni, az igen jótékony hatást fog gyakorolni a munkával kapcsolatos outputunkra. Vezetők esetében pedig az innováció és az alkotómunka nagyon fontos, ha nem a múlt embereivé szeretnének válni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.