2017. február 13., hétfő

A flow, mint a pszichológiai tőkefelhalmozás eszköze

Martin Seligmantól, a pozitív pszichológia jeles képviselőjétől olvastam, hogy a flow a pszichológiai tőkefelhalmozás eszköze. Nem csupán arra jó, hogy a boldogságérzetünk mennyiségét növelje, hanem komoly, pénzre is váltható tőkét kovácsolhatunk a segítségével. Mire is gondolhatunk itt?


  • A flow-ban töltött óráink növelik a kompetencia-érzetünket és a magabiztosságunkat.
  • Azokban a tevékenységekben, amelyekben flow-t tudunk átélni, intenzívebben fejlődünk, mint bármi másban. Amiben pedig profivá válunk, az jó eséllyel piacosítható.
  • Ha rendszeresen van flow élményünk, az könnyebben elviselhetővé teszi azoknak a tevékenységeknek a végzését, amiket muszáj csinálnunk, de nem élvezünk.
  • Flow-ban feloldódva kimoshatjuk az agyunkból a káros stresszhatásokat. Tudatosan előhúzhatjuk, amikor tele van épp a hócipőnk.
  • A flow-hoz szükséges koncentrálás rendszeres gyakorlása más tevékenységeknél is megkönnyíti a fókuszálást, növelve a hatékonyságot és az eredményességet.
  • A számunkra flow érzést kiváltó tevékenységekkel kapcsolatban lelkesek vagyunk, ami átragadhat másokra, őket is energiával töltheti fel, és cselekvésre inspirálhatja.
  • Elveszi az időt és a pszichikus energiát az aggodalmaskodástól, a destruktív gondolatoktól, valamint a különféle passzív és fogyasztás jellegű időtöltésektől, mint például a tévénézés, a pótcselekvések vagy az abbahagyhatatlan rágcsálás.

Jól látható, hogy az anyagi tőke jellemzően oda csoportosul, ahol már elég sok van belőle. A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek. Szerencsére ez a jelenség a pszichológiai tőkére is igaz. Azok az emberek, akik az idejük számottevő részét töltik flow-ban, egy felfelé ívelő spirál utasai. Boldogabbak, problémáikat könnyebben tudják megoldani, kompetensnek érzik magukat, és saját sorsuk irányítását a kezükben tartják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.