2016. november 18., péntek

Hogyan tudod jobbá tenni az egyszerű, monoton munkát? - 10 gyakorlati tipp

Az elmúlt húsz évben volt alkalmam számos termelővállalat telephelyét felkeresni, és elég szomorúan láttam, milyen sokan végeznek rettentően monoton és egyszerű tevékenységet, ezerszer ismételve egy nap. Igen jellemző a betanított munka: vagy egy néhány lépésből álló manuális feladatsort kell elvégezni egy munkadarabon, vagy egy gépet kell etetni, illetve elszedni, amit kiokádott magából. Az automatizálás még mindig van annyira drága, és elég gyakran változnak a termékek ahhoz, hogy nagyobb profittartalommal lehessen kézi erő bevonásával gyártani. Meglepődve tapasztaltam, hogy még egy sokak által csodált, magasabban kvalifikált munkaerőt alkalmazó high-tech gyárban is tud annyi lenni a dolgozó feladata, hogy 6 darab csavart betekerjen az elé futószalagon érkező termékbe, és még a meghúzás nyomatéka sincs rá bízva, azt a kéziszerszám programozása határozza meg. A gyorsaság érdekében az ergonomikus munkahelyen minden kartávolságban van, így nincs is miért felállni. Ahol pedig sokféle alkatrész-variáció épülhet be a termékekbe, ott egy lámpácska gyullad ki az adott munkadarab érkezésekor a sorra kerülő alkatrész kis fiókján. Így végképp nem kell gondolkodni, igaz, a hibázás is valószínűtlenebb.


Nem csoda, ha ilyen körülmények között túl nagy lelkesedést nem lehet tapasztalni a dolgozók részéről. A fizetés alapvetően egy gazdasági tényező: az adott környéken jellemző piaci körülmények határozzák meg. És hát ne lepődjünk meg azon, hogy a legfőbb oka annak, hogy egyáltalán felépült a gyár az, hogy itt olcsóbb az ilyen jellegű munkaerő, mint Nyugat-Európa országaiban, ráadásul az ár-érték arány megfelelő a cégeknek.

Azt látom, hogy igenis van lehetőség jobbá tenni a monoton munkát végző emberek életét, méghozzá azoknál a vállalatoknál, akiknek vannak ilyen szándékaik. Miket tehetsz meg ennek érdekében?

  • Nézd a dolgozókat embernek! Beszélgess velük, utasítgatás helyett kérj, köszönd meg, amikor van mit, hallgasd meg őket, ismerd el a jól végzett munkát!
  • Kérd ki a véleményüket a saját munkaterületük fejlesztésével kapcsolatban!
  • Amiben lehet, hadd döntsenek maguk, akár egyénileg, akár csoportosan!
  • Informáld őket a céges történésekről és a döntések mögötti miértekről!
  • Segíts nekik egyénileg, hogy miként tudnák eredményesebben végezni a munkájukat!
  • Keressetek lehetőséget a rotálásra, helyettesítésre, hogy változatosabb lehessen a munka! Bízz a tapasztaltabbakra betanítást, plusz feladatokat!
  • Foglalkozz a csapatépítéssel, legyenek munkahelyi és azon kívüli közös élmények! Ha belső konfliktusokat érzékelsz, segítsd a feloldásukat!
  • Próbáld ki a játékosságot, a versenyszellem felébresztését olyan formában, ami nem megy az együttműködés rovására!
  • Tudatosan foglalkozzatok a szervezeten belüli karrierutakkal! Operátorból lehet gépbeállító, technikus, hosszabb távon akár sorvezető, esetleg műszakvezető, és egyáltalán nem példa nélküli, hogy a szorgalmasabb kollégák felsőfokú tanulmányokat kezdenek és később mérnökként folytathatják a pályafutásukat.
  • Haladéktalanul beszélgess el azokkal, akik rontják a hangulatot és a levegőt! Ha többször sem jársz sikerrel, válj meg tőlük a többiek érdekében!

A felsorolt tippeket nem én találtam ki, hanem olyan tapasztalt műszakvezetőktől vagy termelési vezetőktől hallottam, akik ezeket a mindennapokban gyakorolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.