2016. április 4., hétfő

Készíts morális bakancslistát!

Népszerű lett mostanában bakancslistát készíteni. Itt egy alternatív bakancslista lehetőség.

Egy éve jelent meg a The New York Times-ban egy cikk The Moral Bucket List címmel, melyben a szerző arról ír, hogy néha találkozik olyan emberekkel, akikből elképesztő belső erő sugárzik. Mivel szeretett volna egy kicsit elkezdeni hasonlítani rájuk, tanulmányozni kezdte őket. Arra jutott, hogy ezek az emberek nem így születtek, hanem ilyenné váltak. Kétfajta erényről beszél a cikkben: az egyik a karrier-erény, ami a sikereinket, eredményeinket foglalja magában, amit a piacon értékesítünk. Viszont a másik erénytípus az, amiből az a bizonyos belső erő táplálkozik, ami az illető jellemét adja. Ha nem veleszületett tulajdonságról beszélünk, akkor milyen lépéseken, történéseken vezet az út a jellemfejlődéshez? A cikk írója egy erkölcsi bakancslistához hasonlítja a folyamatot, melynek során az illető olyan tapasztalatokat szerez, ami egy gazdagabb belső életet eredményezhet.

Elmozdulás az alázatosság felé: az ilyen emberek nem akarnak többnek mutatkozni, mint amik, őszinték a gyengéikkel kapcsolatban. Nem arra összpontosítanak, hogy mások mit gondolnak róluk, és hogy az feltétlenül valami nagyszerű kép legyen.

A kölcsönös függőség felismerése: az individualista megközelítés szerint egyedül győzzük le a sárkányt. Ezek az emberek tisztában vannak vele, hogy erős emberi kapcsolatokra építve tudnak jelentős és pozitív dolgokat létrehozni.

Energiát adó szeretet: a természetes én-központúság felől elmozdulnak a mások szeretete irányába.

Elhivatottság a hivatásban: sokféle motiváció ad lendületet a munkánknak: pénz, státusz, biztonság. Vannak, akiknek elhivatottsággá alakul a karrierjük. Az válik legfontosabbá számukra a munkában, hogy kiválóságot érjenek el benne, másokat szolgálva az eredményekkel.

Lelkiismereti ugrás: a félelmeket legyőzve tényleg a saját életüket kezdik élni, függetlenül a társadalmi elvárásoktól, státuszszimbólumoktól.

Az eredeti cikk egyébként lényegesen nagyobb mélységben taglalja a témát, akit érdekel, olvassa el!


Mindenesetre biztos nagyobb erőfeszítés lesz ezeket az elemeket kipipálni, mintha összeírnánk magunknak, hogy elutazunk Malajziába vagy leugrunk ejtőernyővel (persze ez utóbbiak se rossz ötletek).


• • 


Töltsd le ingyenesen vezetéssel kapcsolatos e-könyveimet a Tudatos Vezetés blog főmenüjéből! Itt az első, a második, a harmadik, és a bonus track, a "menedzsment haiku" gyűjtemény. Dr. Dobay Róbert kollégám innen letölthető e-könyvében a veszélyes féligazságokról, "bevált" HR gyakorlatokról rántja le a leplet. Írtam továbbá szabadon elérhető e-könyvet saját életünk tudatosabb irányításáról és az élvezetesebb és eredményesebb tanításról, azokat is figyelmedbe ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.